Af Ritzau - 05/12-16 09:51

Tibet-sagen: Politi undgår straf for at vildlede FolketingetTibet-sagen: Politi undgår straf for at vildlede Folketinget

En stor del af sagen om magtmisbrug i Tibet-sagen var allerede forældet, da politidirektør sendte anmeldelse.

storybild

Da politidirektør Thorkild Fogde anmeldte Tibet-sagen om muligt embedsmisbrug til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, var en stor del allerede forældet (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen)

Ingen ansatte i Københavns Politi ser ud til at blive straffet for at have ført Folketinget bag lyset i forbindelse med Tibet-sagen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed er næsten færdig med sin efterforskning.

Og status er, at ingen er blevet sigtet for at have misbrugt deres stilling eller for pligtforsømmelse.

- Vi har ikke fundet grundlag for at rejse sigtelse for embedsmisbrug, siger direktør Kirsten Dyrman i DUP.

Det var politidirektøren i Københavns Politi, Thorkild Fogde, der i september sidste år fik mistanke om lovovertrædelser.

Han havde opdaget, at politiet flere gange havde givet urigtige oplysninger til Justitsministeriet, der besvarede spørgsmål fra folketingsmedlemmer om politiets håndtering af kinesiske besøg.

Igen og igen havde Folketinget fået at vide, at betjente ikke havde fået ordre om at fjerne tibetanske flag fra demonstranter. Men det var i strid med sandheden.

Den pludselige erkendelse i politiets top kom for sent - i hvert fald i forhold til et muligt strafferetligt ansvar.

- Hvis der kunne rejses en begrundet mistanke om embedsmisbrug ved bevidst videregivelse af urigtige oplysninger, var en stor del forældet, allerede da vi modtog anmeldelsen, konstaterer Kirsten Dyrman.

De kinesiske besøg fandt sted i juni 2012, i juni 2013 og i juni 2014. I samme periode sendte politiet flere fejlagtige udtalelser til Justitsministeriet.

Straffesager om embedsmisbrug og tjenesteforsømmelse forældes, når der er gået mere end to år efter handlingen.

- Hver enkelt afgivelse af oplysninger i perioden er blevet vurderet for sig for at afklare, om der er en begrundet mistanke om forsæt til at afgive urigtige oplysninger, forklarer direktør Kirsten Dyrman.

Men DUP har altså ikke fundet beviser for ond vilje hos nogen - hverken politifolk eller jurister ansat i Københavns Politi.

Heller ikke de svar, der er afgivet indenfor fristen på to år, har på nuværende tidspunkt givet DUP grund til at rejse sigtelse.

Alligevel er det muligt, at der gennemføres straffesager mod to politiledere.

Vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé er nemlig blevet sigtet for at lyve overfor en dommer i Københavns Byret. Det skal være sket i en retssag om politiets indgreb mod Tibet-aktivister.

Sager om falsk forklaring for retten forældes først efter fem år.

Mens vildledningen som nævnt ikke fører til straffesager, er det til gengæld ikke udelukket, at der kommer disciplinære reaktioner.

Om nogen skal have for eksempel advarsler eller bøder, afgøres af Rigspolitiet. Normalt tages der affære, hvis DUP rejser kritik.

I øvrigt regner DUP med at sende en redegørelse om efterforskningen til Statsadvokaten i København først i det nye år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand faldet over bord: Kæmpe...
bt.dk
Anna Due afslører: Derfor er jeg med...
bt.dk
Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Amalie overvejer at tage et stort...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx