Af - 09/09-14 15:23

Folketinget arbejder på dansk invitation til SnowdenFolketinget arbejder på dansk invitation til Snowden

Folketingets retsudvalg vil invitere Edward Snowden med på et videolink i en offentlig høring.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden har med sine afsløringer om USAs overvågning banet vejen for, at datasikkerhed og overvågning nu er globale dagsordner, og derfor arbejder medlemmer af folketingets retsudvalg i øjeblikket på at invitere Snowden med til en offentlig høring på Christiansborg.

Socialdemokraternes Jeppe Bruus, Venstres Karsten Lauritzen og Enhedslistens Pernille Skipper arbejder på invitationen, og sidstnævnte politiker fortæller, at man har været i kontakt med Snowdens advokat.

Efter stor lækage: Er der en ny Snowden på spil?
Efter stor lækage: Er der en ny Snowden på spil?

- Vi var i dialog med hans advokat inden sommerferien, men så kom der et spørgsmål om hans visum i Rusland, og det betød, at vi ikke hørte fra ham i et stykke tid. Men vi forsøger nu igen at etablere en kontakt, siger Pernille Skipper til Metroxpress.

Tanken er, at Edward Snowden skal inviteres til en offentlig høring i retsudvalget via en link-forbindelse.
Et lignende set-up så man tidligere på året i Europarådet, hvor Snowden fra et videolink fra Moskva talte om masseovervågning til medlemmerne i Strasbourg, og Pernille Skipper tror på, at det lykkes at lokke Snowden til Danmark.

Snowden:
Snowden:"Big things are happening in Denmark"

- Vi har ladet os inspirere af høringen i Europarådet, og jeg tror, at det vil lykkes. Men samtidig vil jeg også sige, at det ikke er så ligetil, for der er en masse processer i det, siger Pernille Skipper, som mener, at Snowdens synspunkter er vigtige i den danske debat om datasikkerhed og overvågning.

Snowden: Danskerne bør være bekymrede
Snowden: Danskerne bør være bekymrede

- Enhedslisten har stillet forslag om det, fordi vi mener, at vi ud fra hans synspunkter kan sikre en bedre datasikkerhed og sikre os mod overvågning. Han er en vigtig spiller i debatten, men han er også en ud af flere aktører i debatten, så det handler ikke kun om at høre ham, men også fra andre aktører.

Spørgsmål: Hvilke andre aktører kunne det være?

- Det kan være mange, og det skal du spørge de andre i gruppen om, men fra vores side har det været meget vigtigt at høre Snowden pga. hans afsløringer, men jeg kan også godt forstå, hvis man gerne vil have en bredde i en høring og høre andre eksperter med en helt anden eller modsat vinkel. Det er vi også åbne overfor, siger Pernille Skipper.

Edward Snowden fik i begyndelsen af august forlænget sin opholdstilladelse i Rusland med tre år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Miss Danmark overrasker:...
bt.dk
Magnussen får god nyhed efter...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Peter Schmeichel i modvind: Udbetaler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx