Af - 29/01-14 15:50

Her holder SF deres altafgørende Dong-mødeHer holder SF deres altafgørende Dong-møde

Klokken 18 samles SF's landsledelse til skæbnemøde: Skal partiet acceptere Dong-salget – eller skal det blokeres, og SF dermed i yderste konsekvens vinke farvel til regeringsdeltagelsen?

storybild

Her i DGI-Byen i København skal Annette Vilhelmsen i aften til møde med de andre 18 medlemmer af partiets landsledelse. (Billede: Polfoto/MX-montage/arkiv)

Om få timer samles SF's magtfulde landsledelse til et ekstraordinært møde om statens salg af en femtedel af Dong Energy til den omdiskuterede amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Mange partimedlemmer har stillet sig kritiske over for salgsaftalen, men finansminister Bjarne Corydon (S) har stået stejlt på, at den skal gennemføres, og det fik i går folketingsmedlem Karsten Hønge fra SF til at bringe muligheden for, at SF helt forlader regeringen i kølvandet på sagen, på banen.

Krisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra Afrika
Krisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra Afrika

Derfor kan den diskussion også blive en del af debatten på aftenens møde, der ifølge flere medier afholdes klokken 18 i DGI Byen i København.

Ifølge mx.dk's oplysninger blev mødet indkaldt allerede i weekenden af fire medlemmer af landsledelsen. Først i går kom det til offentlighedens kendskab. SF's partiregler betyder, at fire medlemmer af landsledelsen kan indkalde et møde, uanset om partitoppen synes om det eller ej.

Mens SF slås: Enhedslisten vil stikke kæp i hjulet på Dong-salg
Mens SF slås: Enhedslisten vil stikke kæp i hjulet på Dong-salg

Mx.dk har talt med en række medlemmer af den 19 mand store landsledelse, hvoraf ingen forsvarer aftalen med Goldman Sachs om overtagelsen af en femtedel af Dong for otte milliarder kroner. Der er til gengæld heller ingen, der direkte ytrer ønsket om at partiet skal trække sig ud af regeringen.

Kritikken af Dong-salget handler blandt andet om, at Goldman Sachs får for stor indflydelse på energipolitikken, men den amerikanske investeringsbank kritiseres også for skatteunddragelse og for at være uetiske og fokusere ensidigt på profit.

Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg
Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg

Udover mange SF'ere har også en række socialdemokrater og radikale meldt sig som modstandere af salget, ligesom flere har krævet en 'time-out'. Det forslag er dog blevet afvist af regeringstoppen. Uden for regeringen er både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kritiske over for salget.

Desuden viser flere meningsmålinger, at befolkningen er klart imod aftalen mellem den danske stat og Goldman Sachs, ligesom i skrivende stund over 186.000 personer har skrevet under på en underskriftindsamling imod salget.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx