Af Ritzau - 13/09-16 11:14; Opdateret: 13/09-16 13:03

Jyske borgmestre advarer: Udligningsstrid kan sprænge KLJyske borgmestre advarer: Udligningsstrid kan sprænge KL

Hovedstadsborgmestre vil skrue ned for pengestrømmen til provinsen. Det vækker mildt sagt ikke begejstring.

storybild

Arne Boelt (S) er borgmester i Hjørring. Han er stærkt uenig i, at hovedstadskommunerne sender for mange penge til provinsen. Hvis nøgletallene viser, at serviceniveauet skulle være højere i Nordjylland, er der noget galt med statistikken, mener han. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Mens 34 kommuner i hovedstadsområdet har fået nok af at sende milliarder til kommuner i provinsen, så lyder der fra Nordjylland et opråb om det stik modsatte:

Send flere penge, ellers bliver skævvridningen af Danmark endnu større.

Hverken Jammerbugt eller Hjørring Kommune kan genkende det billede, hovedstadskommunerne tegner, af at nordjyske borgere skulle nyde et højere serviceniveau end borgerne i København og omegn.

- Du tror vel heller ikke selv på, at Frederikshavn har et højere serviceniveau end Frederiksberg. Virkeligheden passer overhovedet ikke med tallene, siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S).

Han advarer om, at striden kan ende med, at Kommunernes Landsforening (KL) splittes i to. Så uenige er kommunerne om tallene.

- Så kan de lave en side i KL, og så kan vi lave en side. Og så kan de få deres del af administrationen til at regne på deres tal, og vi kan få vores del til at regne på vores tal, siger Arne Boelt.

Jammerbugt Kommunes borgmester, Mogens Gade (V), mener, at KL, der traditionelt holder sig ude af diskussioner om kommunal udligning, burde stille sig i spidsen for at sikre, at debatten foregår på et faktuelt grundlag.

- Hvis ikke KL fatter det efterhånden, tror jeg, at Arne (Hjørrings borgmester red.,) får ret. Så får vi en opposition til KL, siger Mogens Gade.

- Der er ikke nogen, der beder om at vi skal udlignes fuldt ud, vi beder bare om lidt mere rimelige vilkår.

- KL er en meget konservativ forening, der ønsker at fastholde de uligheder, der er. Hvis ikke man vil tage fat i debatten, kunne man være med til at skabe et grundlag for debatten, siger Mogens Gade.

På den anden side af både Lille- og Storebælt understreger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), at hans og ligesindede kommuner ikke taler for et totalt stop for udligning.

- Vi ønsker en fair og rimelig landsudligning. Vi er ikke uenige i, at hovedstadsområdet skal bidrage væsentligt til landsudligningen. Men det har kammet over, når vi kigger ind i tallene, siger han.

Mogens Gade fra Jammerbugt Kommune er enig i, at udligningen har behov for et eftersyn. Men nok med "modsat fortegn", som han siger.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx