26/09-14 22:31

USA eftersøger efter dansk statsborgerUSA eftersøger efter dansk statsborger

En dansk statsborger er efter alt at dømme en af de 10 personer, som USA eftersøger i forbindelse med den resolution, FN vedtog forleden.

storybild

Den tidligere PET-agent Morten Storm var gode venner med den eftersøgte. (Billede: Polfoto)

En dansk statsborger er efter alt at dømme en af de 10 personer, som USA eftersøger i forbindelse med den resolution, FN vedtog forleden, skriver Politiken.

Det amerikanske udenrigsministerium offentliggjorde onsdag i forbindelse med en FN-resolution en liste med navnene på to grupper og 10 personer, som er eftersøgt for deres involvering i terror i Syrien og Irak.

Britisk politi anholder ni mistænkt for terror
Britisk politi anholder ni mistænkt for terror

På listen står en mand, der går under dæknavnet Abu Hamza, og som på den amerikanske terrorliste beskrives som "et medlem af et skandinavisk baseret netværk, angiveligt med forbindelse til al-Qaeda".

Politiken har valgt ikke at skrive Abu Hamzas rigtige navn, som fremgår af den amerikanske terrorliste. Men det er et usædvanligt navn, som passer præcis på en mand i midten af 40'erne, der er en velkendt skikkelse i det islamistiske miljø i Aarhus. Den pågældende dansker går også netop under dæknavnet Abu Hamza i radikale miljøer herhjemme.

Advokat: Dom for terrorstøtte til PKK vil støde danskerne
Advokat: Dom for terrorstøtte til PKK vil støde danskerne

Flere kilder fortæller uafhængigt af hinanden til Politiken, at Abu Hamza fra Aarhus i årevis har været i PET’s søgelys, og at han i 2008 blev anholdt og terrorsigtet.

- Abu Hamza var den tredje mand i Tunesersagen. Det ved jeg, for jeg var gode venner med ham i Aarhus dengang, siger den tidligere PET-agent Morten Storm.

Den såkaldte Tunesersag startede i februar 2008, da to tunesiske mænd og en dengang 40-årig dansk statsborger med marokkansk baggrund blev anholdt, fordi de ifølge PET havde planlagt at myrde tegneren Kurt Westergaard.

Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg
Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg

Af hensyn til kilder i miljøet ville PET ikke føre en retssag. Ingen blev dømt i sagen, men de to tunesere blev administrativt udvist, mens danskmarokkaneren blev løsladt med besked om, at han "fortsat ville være genstand for PET's interesse".

Om den fortsatte interesse fra PET er årsag til, at han nu tilsyneladende er havnet på en amerikansk terrorliste er ikke til at sige, for hverken PET eller Østjyllands Politi vil be- eller afkræfte om manden fra Tunesersagen er identisk med manden på den amerikanske terrorliste.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du også fået en masse af disse...
bt.dk
Endelig! Legendarisk trick afsløret...
bt.dk
Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Forlystelse blev beskyldt for at være...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx