04/01-14 13:06

Dramatisk hashsag med skud og speedbåde for rettenDramatisk hashsag med skud og speedbåde for retten

At der var ildkamp mellem en nordmand og PET's betjente ud for Ålbæk, vil ikke få indflydelse på retssag i Hjørring, siger forsvarer.

storybild

Smuglerbåden hejses i land i Aalbæk havn i Nordjylland. (Billede: Polfoto)

Politiets aktion mod en gruppe hashsmuglere ud for havnen i Ålbæk udviklede sig for et år siden til en regulær ildkamp, som endte tragisk. En norsk mand mistede livet, og to andre blev såret - den ene en betjent fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Præcis på årsdagen for de dramatiske begivenheder indledes straffesagen i Hjørring mandag mod fem nordmænd. De er anklaget for at ville smugle 260 kilo hash til Norge.

28-årig nordmand anholdt i spektakulær hashsag
28-årig nordmand anholdt i spektakulær hashsag

Netop da hashen var losset ombord på en speedbåd, reagerede en gruppe politifolk, der efter et tip fra Norge havde ligget på lur.

Under ræset væk fra havnen vædrede en af frømandskorpsets speedbåde den norske båd. En 49-årig nordmand var bevæbnet og affyrede skud mod de specialuddannede betjente fra PET's Aktionsstyrke, da de kom om bord, og sårede den ene.

Betjentene svarede igen med samme middel, og den 49-årige, som var fra Arendal, døde.

Retssagen vil dog ikke blive påvirket af de helt usædvanlige omstændigheder, fastslår en af forsvarerne på forhånd.

- Det er klart, at når en en sag har så tragisk et udfald, så er der selvfølgelig en risiko for, at det vil kaste nogle skygger hen over retssagen, siger advokat Mette Grith Stage.

28-årig fængslet i fire uger i smuglersag
28-årig fængslet i fire uger i smuglersag

- Men det er en professionel domstol, der behandler sagen, og jeg er helt overbevist om, at det ikke vil få indflydelse på skyldvurderingen eller på den eventuelle strafudmåling, fortsætter hun.

- Det er en helt banal sag om smugleri af 260 kilo hash. Der er ikke rejst tiltale for bevæbning eller skyderi. Retten skal kun forholde sig til det, der står i anklageskriftet og skal ikke lade sig påvirke af, at det har haft den meget kedelige udgang, siger advokaten.

På forhånd ønsker anklager Mette Bendix fra Nordjyllands Politi ikke at udtale sig til pressen. Hun ønsker således ikke at kommentere, om det er en skærpende omstændighed i forhold til vurderingen af de fem, at den 49-årige var bevæbnet med et skarpladt våben og valgte at bruge det.

De to andre mænd på den norske båd, hvoraf den ene blev såret af skud, har tilstået helt eller delvist. Den såredes advokat, Jørn Brandenhoff Schmidt, oplyser dog, at hans klient næppe vil sige noget særligt under retssagen.

Norske medier har hæftet sig ved, at en af de tiltalte, der er 39 år og fra Oslo, er nær bekendt af David Toska, som er kendt som en af tungeste figurer i den kriminelle verden.

Han deltog i røveriet mod Nokas i Stavanger 2004, hvor en politimand blev skudt og dræbt.

Toskas ven har ifølge anklagemyndigheden haft rollen som koordinator, der gav opgaver til de øvrige via lukkede telefonnetværk. Han nægter sig dog skyldig.

En anden af de tiltalte skal i Silkeborg havde købt flere sportstasker, som hashen blev opbevaret i.

Dommen ventes afsagt i februar.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx