Af Fie West Madsen - 30/11-17 12:48

Her er listen: Det ønsker danskerne sig i julegave i årHer er listen: Det ønsker danskerne sig i julegave i år

Når årets julegaver skal købes, vil du sandsynligvis ikke gå helt galt i byen, hvis du giver enten gavekort eller penge.

storybild

Gavekort er et populært juleønske blandt danskerne i 2017. (Billede: Henning Bagger)

Det viser en ny undersøgelse af danskernes julegaveønsker for 2017, som prissammenligningssiden Pricerunner har foretaget blandt 3.500 brugere mellem 18 og 75 år.

På baggrund af undersøgelsen har Pricerunner udarbejdet en liste over de mest populære julegaveønsker blandt danskerne, og af den fremgår det, at penge er den foretrukne gave, mens gavekort og en ny mobiltelefon også vil være et hit under træet. De mere traditionelle gaver som tøj, sko og værktøj er dog også at finde på listens top 10.

Kommunikationschef i Pricerunner, Søren Knudsen, har udarbejdet undersøgelsen de seneste fem år, og ifølge ham bekræfter årets liste en tendens, der har været de seneste år til, at danskerne vil vælge deres egne gaver.

»Julegaver er noget, vi helst selv vil købe, så gavekort og penge ligger højt på listen. Mange punkter er dog også meget traditionelle som tøj og sko, og de bløde pakker sniger sig generelt længere og længere op, selvom de i en årrække ikke var så populære,« siger Søren Knudsen.

Ifølge sociolog ved Roskilde Universitet Klaus Rasborg er danskernes foretrukne julegaveønsker et billede på forbrugerræset, der giver folk mere lyst til at ordne gaverne selv - så man ved, man får det rigtige.

»Vi har en forbrugsfest, der kører derudaf i femte gear med ønskesedler, der gør det forudsigeligt. Vi ved, hvad vi får, men vi ved også, at moster Oda nok ikke rammer helt rigtigt, og så skal vi stå i lang kø for at bytte, mens det hele alligevel er kommet på udsalg i mellemtiden. Derfor har folk taget konsekvensen og vil hellere have et gavekort, så vi er sikre på at få det, vi vil have,« siger Klas Rasborg.

Han kalder samtidig tendensen en smule absurd.

»Hvis jeg giver dig et gavekort på 500 kroner, og du giver mig et, hvad er det så godt for? Med det institutionaliserede gavegiveri går det sjove og uforudsigelige væk,« siger han og tilføjer, at modpolen til forbrugerræset stadig er, at mange går i den helt anden grøft og dropper julegaver, køber genbrug eller velgørenhed.

Af de kønsopdelte ønskelister fremgår det, at gavekort står højere på kvindernes ønskeliste end mændenes, og det er der ifølge Klaus Rasborg en god forklaring på.

»Der er større risiko for, at manden rammer forkert, når han køber undertøj til konen, og kvinderne har mindre tiltro til, at mændene kan finde ud af gavekøb,« siger Klaus Rasborg.

De senere år har Pricerunner sat navn på årets største julegavehit, og selvom der ikke i år er en lige så klar tendens som tidligere, så er der dog især én bog, danskerne især har haft stor interesse for i år: Bogen 'Under Bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik'.»Den er på listen over de top 50 mest søgte produkter overhovedet, og det er meget usædvanligt. Den har også været i top 30, og det har vi aldrig været ude for med en bog før,« siger Søren Knudsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor-vinderne er tilbage fra USA:...
bt.dk
Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Sover du dårligt? Så skal du øve dig...
bt.dk
Præster modsiger kendt debattør: Nej,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx