Af - 24/10-14 19:53

Cykeltyverier får danskerne til at hoppe på havelågenCykeltyverier får danskerne til at hoppe på havelågen

De mange cykeltyverier i Danmark har fået især folk i Københavnsområdet til at købe billigere cykler på grund af risikoen.

storybild

Knap halvdelen af danskerne spekulerer i risikoen for at blive bestjålet, når de anskaffer sig en cykel. (Billede: Polfoto)

Knap hver tredje dansker har givet op over for cykeltyverier. I en YouGov-undersøgelse, som forsikringsselskabet Alm. Brand har fået lavet, svarer 30 procent, at der ikke er noget at gøre, og at vi bare må acceptere, at cykler har det med at forsvinde. Og samtidig svarer 46 procent, at de er begyndt at købe billigere cykler på grund af tyveririsikoen.

- Det er specielt en storkøbenhavnsk diskussion. Der hører vi folk, der bare skal have en billig cykel, for den bliver alligevel bare stjålet. Men hovedstadsområdet dækker så også 1,5 millioner mennesker, så det er en del, det handler om, siger Morten Kold, direktør i Fri BikeShop.

Fra sin egen ungdom kender han udmærket fænomenet:

- Jeg havde lidt dyrere racercykler, som jeg også brugte til transport. Men da jeg havde fået stjålet to af dem, gad jeg ikke det mere. Så købte jeg en billigere cykel i stedet, fortæller han.

Men det er ikke i orden, at cyklisterne på den måde har været nødt til at give fortabt, mener direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

- Det er synd, for en cykel er jo ikke bare en cykel. Og en af bedre kvalitet giver jo en klar bedre oplevelse, siger han.

Derfor vil han have politiet til at gøre en større indsats:

- Kan vi virkelig acceptere, at 30 procent resignerer på den måde? Jeg mangler stadig at få sandsynliggjort, at politiet gør noget, for at få stoppet det her tyveri, siger Klaus Bondam.

Københavns Politi har tidligere oplyst til metroxpress, at politiets indsats primært består i at tjekke stelnumre på standsede cykler i forbindelse med trafikkontroller. En yderligere indsats er der ikke planer om.
Ifølge Morten Kold fra Fri BikeShop er salget af dyre og bedre låse også steget mærkbart. Det sker dog især i forbindelse med køb af cykler i den dyrere ende. Og her kan danskerne muligvis selv gøre en ekstra indsats for at undgå nogle af de over 70.000 cykeltyverier, der ifølge Cyklistforbundet bliver anmeldt til politiet hvert år, mener projektleder Hans Peter de Place Hansen fra Det Kriminalpræventive Råd. Han understreger, at der ikke er gennemført egentlige undersøgelser af brugen af kædelåse, men i sammenligning med en anden cykelstorby, kan især københavnere med cykler i den billigere afdeling måske lære noget:

- Hvis man sammenligner hverdagsbilleder fra København med Amsterdam, kan man se langt flere cykler, der uanset deres værdi er låst meget bedre fast. Og kan det overhovedet lade sig gøre, så stil den ind i et aflåst cykelskur, lyder rådet fra Hans Peter de Place Hansen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
88-årig kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx