Af - 17/01-16 08:47; Opdateret: 17/01-16 09:02

Hul i loven: Sømænd slipper for at betale børnebidragHul i loven: Sømænd slipper for at betale børnebidrag

Sømænd kan ikke tvinges til at betale børnebidrag.

storybild

Doznes of young Chinese couples participated in a kissing event at a theme park in Shanghai on Sunday (30 August 2015) to mark the anniversary of China's war against Japanese invaders. The 70 pairs of lovers with males dressed in sailor costumes and females in nurse uniforms held each other tight and concentrated in kisses to imitate the well-known "Victory Kiss" 70 years ago to mark the 70th anniversary of the victory of the Chinese People's War of Resistance Against Japanese Aggressions. (Billede: wen yin)

Den 49-årige førtidpensionist Beti

Mange klager over Skats inddrivelse af gæld
Mange klager over Skats inddrivelse af gæld
na Rosenkjær må vinke farvel til de månedlige indebetalinger, som hendes eksmand ellers er påkrævet at betale i tillæg til børnbidraget for deres fælles datter.

For eksmanden vil ikke frivilligt betale. Og selvom det normalt betyder, at myndighederne via Skat vil trække beløbet fra eksmandens løn, så er det ikke muligt i dette tilfælde, da eksmanden er sømand og derfor fritaget for at betale indkomstskat. Det skriver Avisen.dk.

- Det kan simpelthen ikke passe, at danske sømænd kan fredes på den måde og slippe for at betale til deres børn, siger Betina Rosenkjær til Avisen.dk.

Børnebidraget er det beløb, den ene forælder skal betale til den anden, hvis de ikke bor sammen. Pengene, der normalt lyder på cirka 1.300 kroner om måneden, går blandt andet til betaling for institution, tøj, sko, fritidsaktiviteter osv.

Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU
Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU

Derudover kan den bidragspligtige blive pålagt at betale et tillæg til børnebidraget, hvis vedkommende har en høj indkomst.

Hvis der ikke frivilligt bliver betalt børnebidrag, kan myndighederne inddrage beløbet. Det sker via Skat, som kan lave en såkaldt lønindeholdelse, hvor man trækker i indkomsten, inden den bliver udbetalt.

Men da sømænd, der arbejder under Dansk Internationalt Skibsregister (DIS), er fritaget for at betale skat af deres indkomst, så er det heller ikke muligt for Skat at tilbageholde beløbet fra lønnen, da lønindeholdelse kræver skattepligtig a-indkomst.

- Det er helt forkert og på ingen måde i orden. Det er staten, der har indført denne lukrative aflønningsordning for søfolk, så det er også statens ansvar, at man ikke bliver dårligere stillet hvis man er skilt fra en sømand, end hvis man er skilt fra en landmand, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye til Avisen.dk.

Han vil nu tage fat i Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) for at få reglerne lavet om, så enlige forældre ikke risikerer at gå glip af børnebidrag.
Han vil have, at Udbetaling Danmark skal lægge ud for det fulde børnebidrag, inklusiv tillæg, hvis ekspartneren ikke betaler og pengene ikke kan indrives ved at tilbageholde lønindkomst.

Hos Søfartens Ledere, der er fagforbund for danske søfolk, er direktør Fritz Ganzhorn særdeles overrasket over, at sømandsskatten har den uheldige bivirkning.

- Det er for mig en helt ny problemstilling, men jeg undrer mig da over, at myndighederne ikke gør brug af andre metoder for at inddrive gælden, lyder det fra Fritz Ganzhorn til Avisen.dk.

I et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Mattias Tesfaye (S) fremgår det, at der i 2013 var omkring 7.650 personer med DIS-indkomst, og at der ud af disse var omkring 500 personer, der har betalt underholdningsbidrag til børn eller tidligere ægtefælle. Der redegøres ikke for, hvor mange der ikke betaler det lovpligtige børnebidrag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx