Af Ritzau - 14/12-16 16:32; Opdateret: 14/12-16 17:56

Statsrevisorer om Skats kontrol: Risiko for milliardsvindelStatsrevisorer om Skats kontrol: Risiko for milliardsvindel

Der er risiko for, at der er foregået omfattende svindel med refusion af moms, konkluderer Statsrevisorerne.

storybild

Statsrevisorformand Peder Larsen (SF), der her ses til højre i billedet, retter en skarp kritik mod Skatteministeriets kontrol med udbetaling af negativ moms. (Billede: Scanpix/Martin Sylvest)

Statsrevisorerne påtaler på det skarpeste, at Skats kontrol med udbetaling af negativ moms har været helt utilstrækkelig.

Dermed er Statsrevisorerne ude med noget af den skarpeste kritik, de har i arsenalet.

Kritikken går på, at Skat har ført en alt for lemfældig kontrol med den moms, virksomhederne har fået udbetalt som refusion.

Derfor er der risiko for, at der er sket omfattende svindel. Det er ikke dokumenteret, at der rent faktisk er svindlet, men det kan heller ikke afvises, siger statsrevisorformand Peder Larsen (SF).

Han henviser til, at der er sket en stor stigning i udbetalingen af negativ moms.

Den er i perioden 2009-2015 steget fra 140 milliarder til cirka 235 milliarder kroner, og dermed er der potentielt svindlet for op mod 95 milliarder kroner.

- Det kunne lyde som en kliché, for jeg har tidligere sagt, at revision af udbytteskat er det værste, jeg har set i 25 år. Det her er bare værre endnu.

- Det her er et helt enestående eksempel på dårlig statslig forvaltning, siger han.

Skatteministeriet har ikke været i stand til at forklare den stigning. Og det har heller ikke givet Skatteministeriet anledning til at analysere det nærmere, bemærker han i øvrigt.

Han kalder kontrollen "helt utilstrækkelig og mangelfuld" og tilføjer, at der er risiko for store tab for statskassen.

- Der har været for få medarbejdere, der har arbejdet med for mange sager og haft for lidt tid til det, siger Peder Larsen.

Den radikale statsrevisor, Klaus Frandsen, sammenligner sagen med svindlen med refusion af udbytteskat, hvor statskassen er blevet lænset for omkring 12 milliarder kroner.

- Det er lige så alvorligt. Der er ikke påvist svindel. Men beløbet, der kan være svindlet med, er så meget større. Så selv hvis der kun er svindlet for en lille andel, er det meget alvorligt, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) tager kritikken meget alvorligt. På fredag vil han diskutere en styrkelse af kontrollen med de partier, der er med i aftalen om skattevæsnet, lover han.

- Jeg bliver også nødt til at sige, at der er ikke noget i rapporten eller i den undersøgelse, som Skatteministeriets interne revision har lavet, der konkret dokumenterer, at der er nogen, der systematisk svindler og bedrager skatteborgerne for milliarder på skatteområdet, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Læs Liverpool-stjernens fortryllende...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx