Af Lars Sejr - 19/11-15 07:09

EL kræver sanktioner mod IS-støtter hos Vestens vennerEL kræver sanktioner mod IS-støtter hos Vestens venner

Enhedslisten opfordrer udenrigsminister Kristian Jensen til at arbejde for sanktioner mod IS-støtter.

storybild

Nikolaj Villumsen (EL) (Billede: Polfoto/arkiv)

De ansvarlige for støtten til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar skal mødes med sanktioner, selv om landene normalt betragtes som Vestens allierede.

Det mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, forud for torsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Her er Afghanistan, Syrien og Nato blandt emnerne, når udenrigsminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) kigger forbi nævnet.

Kina til IS: Vi skal nok finde jer!
Kina til IS: Vi skal nok finde jer!

Indsatsen mod IS skal styrkes, mener Nikolaj Villumsen efter sidste uges angreb mod Paris. Mindst 129 mennesker mistede livet.

- Efter det forfærdelige terrorangreb i Paris skal vi selvfølgelig styrke indsatsen mod IS. Indtil nu har det været tabu at tale om, at flere af Vestens nære allierede i Mellemøsten holder hånden over IS. Det tabu skal brydes, siger Villumsen i en skriftlig kommentar.

Han opfordrer udenrigsministeren til handling.

- Det kan ikke være rigtigt, at den tyrkiske grænse står åben for oliesmugling og fremmede krigere til IS. Og det kan ikke passe, at saudiarabiske prinser finansierer ekstremisternes beskidte krig.

Rusland og Frankrig presser på for FN-resolution mod IS
Rusland og Frankrig presser på for FN-resolution mod IS

- Danmark bør arbejde for målrettede sanktioner mod alle, der støtter IS. Virkeligheden er desværre, at IS trods en massiv bombekampagne overlever, fordi Vestens allierede i Mellemøsten støtter dem. Det skal stoppes.

- Danmark kan spille en afgørende rolle, hvis regeringen har modet til at sige fra over for den tyrkiske regering og det saudiarabiske kongediktatur, siger Villumsen.

Efter Paris-angrebet har en række politikere talt for at sende danske kampfly til Syrien næste år, når de hjemkaldte F-16-fly skal udsendes igen efter en pause.

Indtil videre har danske kampfly bombet mod IS i Irak, men er på grund af nedslidt materiel og mandskab kaldt hjem efter et års udsendelse.

LÆS OGSÅ: USA udlover milliondusør på Islamisk Stats "grænsechef"

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Magnussen vil ikke tale om det: 'Det...
bt.dk
Voldsmand fra tog efterlyses: Har du...
bt.dk
Joachim B. Olsen kræver aftalen om ny...
bt.dk
Officielt: Ny klub præsenterer Zlatan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx