Af Jeppe Elkjær Andersen - 11/07-17 13:05

Udspekuleret email i omløb: Hvis du ser den her mail, skal du IKKE klikke på denUdspekuleret email i omløb: Hvis du ser den her mail, skal du IKKE klikke på den

Har du inden for de seneste dage modtaget en mail fra Skat, hvor det oplyses, at du har fået penge tilbage i skat? Hvis svaret er ja, er det formentlig en god idé at læse videre her.

storybild

Skat. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Har du inden for de seneste dage modtaget en mail fra Skat, hvor det oplyses, at du har fået penge tilbage i skat? Hvis svaret er ja, er det formentlig en god idé at læse videre her.

Mailen er nemlig med stor sandsynlighed et forsøg på at franarre dig dine oplysninger eller penge.

Ved første øjekast kan mailen se rimelig harmløs ud - ikke mindst fordi noget af det første, der møder en, er Skats logo. Herefter indledes mailen med ordene: 'Kære skatteyder,'.

Så vidt ingen problemer. Men lader man sine øjne glide bare en anelse længere ned i mailen, bør der straks ringe alarmklokker.

For selvom man hurtigt kommer ned til et beløb, der står skrevet med fed skrift, og som skal være det skattebeløb, man kan få refunderet - i dette tilfælde 2,134.56 kroner - så er der flere ting, som ikke er, som de bør være.

Ikke mindst den medfølgende tekst, som ikke er på det mest korrekte danske, man kan finde.

Blandt andet sætningen 'At modtage din refusion, kan du udfylde og indsende den afgiftsgodtgørelse form', virker mere til at være skrevet af en computer eller i Google Translate end en af person, der kan dansk.

Herefter kommer et link, hvor man kan klikke sig videre for at få adgang til de angiveligt overskydende skattepenge. I det givne tilfælde leder linket hen til en hjemmesiden, der hedder eusionea.net, som i skrivende stund er et dødt link.

Efter linket i mailen kan man se en adresse - også skrevet med store, fede bogstaver - som viser Skats adresse i den københavnske sydhavn. Og så ser man et billede af en computer med Skats hjemmeside på skærmen.

Hvis ikke de ovenstående oplysninger har vakt mistanke, så kan det være afsenderne på mailen gør. En af dem står ganske vidste som Skat, men den anden afsender er, måske lettere overraskende, fra en email, som umiddelbart kunne se ud til at stamme fra den italienske afdeling af flyselskabet RyanAir - som man kan se øverst i billedet herunder, hvor mailadressen er indrammet.

Forhåbentlig har langt de fleste allerede tidligt opdaget, at mailen ikke stammer fra Skat, men fra personer, der vil lokke oplysninger, koder eller penge ud af modtageren.

Men hvis man fortsat er i tvivl, så bør den sidste del af mailen for alvor slå det fast med syv tommer søm. For hvis man navigerer længere ned i mailen end billedet af en computer med Skats hjemmeside på skærmen, så kommer man pludselig til noget, der minder om tilbud på hoteller fra det irske flyselskab RyanAir - skrevet på italiensk.

Tilbuddet er umiddelbart på hoteller, og her benyttes RyanAirs logo.

Mailen er naturligvis hverken fra RyanAir eller Skat - der ellers ville være en noget speciel alliance - men er fup.

Hos Skat kender man efterhånden alt for godt til de mange forsøg på at lokke penge, oplysninger, koder osv. ud af folk med den slags mails.

Faktisk er det så stort et problem, at Skat har oprettet en hjemmeside med det formål at gøre folk klogere på, hvornår der er tale om fupmails. Den hedder www.skat.dk/falskemails. Her kan man læse nærmere om de mange falske skattemail, der er i omløb i disse år og se eksempler på de forskellige typer fupmails.

Som en grundregel skriver Skat på siden, at de aldrig vil bede om personlige oplysninger, konto- eller betalingsoplysninger eller at du skal oplyse et beløb.

'Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en mail. Slet mistænkelige mails,' lyder rådet.

Faktisk er problemet med falske skattemails efterhånden blevet så omfattende, og så mange personer er blevet bevidste om de falske mails, at Skat til tider kan have problemer med troværdigheden, når de rent faktisk sender en mail ud. Det fortæller pressemedarbejder hos Skat Rikke Madsen:

»Der har været så mange spammails, og omfanget af dem har været så stort, at når Skat rent faktisk sender en mail ud, så bliver vi nødt til at informere folk om, at der ikke er tale om spam- eller fupmails,« forklarer Rikke Madsen.

Hun opfordrer desuden til, at man tager kontakt til Skat, hvis man modtager fupmails med dem som afsender, så de kan blive opmærksomme på den givne type mail.

BT har forsøgt at få en kommentar fra RyanAir på, at de bruges som afsender på fupmails, men i skrivende stund er flyselskabet ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Herunder kan du se hele mailen i sin fulde form.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny Superliga-sensation: Hattrick-helt...
bt.dk
Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Gitte brugte to timer på at køre 200...
bt.dk
Revy-krigen er afgjort: Denne revy er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx