Af - 09/01-14 20:21

Ven til dansk skiløber efter styrt: Sikkerhed før altVen til dansk skiløber efter styrt: Sikkerhed før alt

Havde 35-årige Morten Hauerbach ikke haft sine tre venner med sig, da han han styrtede i off pisten, var han død i dag. Nikolaj Vang var med, da styrtet skete, og han pointerer, at sikkerhed kommer før alt.

storybild

Havde 35-årige Morten Hauerbach ikke haft sine tre venner med sig, da han han styrtede i off pisten, var han død i dag. Nikolaj Vang var med, da styrtet skete, og han pointerer, at sikkerhed kommer før alt. (Billede: Facebook)

Morten Hauerbach fortalte selv på Facebook, hvordan hans venner reddede hans liv, efter han var styrtet i off pisten i Frankrig.

Helt eksklusivt fortæller Nikolaj Vang, som var med, da ulykken skete, over for mx.dk, hvordan han oplevede styrtet, og hvordan de skæbnesvangre minutter udspillede sig, inden helikopteren med lægeassistance fandt frem til dem på en lille bjergskråning.

Dansk top-skiløber indlagt med Schumacher efter styrt
Dansk top-skiløber indlagt med Schumacher efter styrt

- Jeg så ikke selve styrtet, men da vi kommer ned til ham, kan vi se, at den er gal. Han er bevidstløs og ligger i fosterstilling, siger Nikolaj Vang.

- Herefter var det 45 minutter med fysisk og psykisk førstehjælp, siger han og understreger, at de efter at have fået pakket ham ind i varmetæppe, lagt kompression på blødningen, stabiliseret ham og pacificeret ham, så han ikke kunne bevæge nakken, var bevidste om nødvendigheden i at holde ham vågen ved at snakke til ham, råbe af ham og knipse, så han ikke mistede bevidstheden.

Sikkerheden skal være i orden
Heldigvis for Morten Hauerbach er Nikolaj Vang en af Danmarks bedste og mest rutinerede skiløbere. Derudover er han uddannet i førstehjælp, med specifik fokus på skader forbundet med freeskiing, og ved, hvad han skal gøre, når han kommer i sådanne situationer. Derudover går han op i, at sikkerheden er i orden.

- Men det er helt vildt, at det her skete. For sådan noget her sker kun én gang ud af en million, hvis man tager sine forbehold, ikke kører over evne, overvejer det man foretager sig og har sikkerheden i orden, siger han.

- Det er vigtigt at pointere, at skiløb ikke er farligt, så længe man tænker sig om. Denne her form for ulykke kan ske for hvem som helst, der kører et risikobetonet skiløb - både på pisten og i off pisten. Morten havde ikke hjelm på, og det er nok også derfor, det gik så galt, som det gjorde. Havde han haft det, havde han ikke slået hovedet på den måde, siger Nikolaj Vang og sætter en stor fed streg under, at kørsel i off piste uden hjelm, rygskjold, lavineudstyr og den nødvendige viden om sneforhold ikke er i orden. Har man dog styr på sikkerheden og ved, hvad man gør, er det ikke mere farligt end at køre på cykel igennem byen, fastslår han.

Skulle undgå kuldechok
I 45 minutter kæmpede Nikolaj Vang og Frederik Moltke (den sidste, Rasmus Brohl, var kørt efter hjælp, red.) med at holde Morten i live, imens han lå i den iskolde sne. De to venner havde givet Morten deres tøj, i forsøget på at holde ham varm.

Venner reddede dansk top-skiløbers liv efter styrt
Venner reddede dansk top-skiløbers liv efter styrt

- Vi havde pakket ham ind i vores overtøj, så han ikke skulle gå i kuldechok. Det vidste vi qua vores uddannelse, så det gjorde vi rent instinktivt. Men det var en kold omgang, hvor et minut føles som et år, siger Nikolaj til mx.dk.

- Da helikopteren endelig kom, kunne vi bare håbe på, at han ville overleve flyveturen til hospitalet. Nåede han derhen, var vi sikre på, at han ville klare den. De franske læger er blandt verdens bedste til den slags ulykker, understreger den rutinerede skiløber.

Nikolaj er ikke afskrækket
Selvom episoden var ubehagelig, og at Nikolaj helst havde været den foruden, har det ikke afskrækket ham fra at løbe på ski.

- Det har det ingen måde. Jeg har naturligvis været berørt af det og mærket af Mortens situation, men jeg ved også, at hvis man tænker sig om og ikke laver noget hasarderet, så sker der heller ikke noget. Har man sikkerheden i orden, så er man godt klædt på, fastslår han.

Nikolaj vang har kørt på ski, siden han var fem år gammel og har vundet Danmarksmesterskabet eller stået på skamlen i samtlige freeskiing discipliner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsens forsvarer: Det foregik...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx