Af - 05/01-17 16:13

Er dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det opEr dit gear også frosset fast i dag? Sådan varmer du det op

Hvis uheldet er ude og dit gear er frosset fast, så er der her råd at hente.

Frosten har for alvor ramt Danmark, og mange danskere er her til morgen vågnet op til en cykel, hvor gearet er frosset fast. Derfor har man over hele landet kunne se cyklister, der enten er hjulet rundt i for lavt gear eller trampet i pedalerne i for højt gear for at komme i skole eller på arbejde.

Derfor fryser gearet
Når vejret bliver koldt, dannes der kondens i de gearkabler, som løber fra gearene på styret og ned lags stellet til baghjulet:

- Når temperaturerne kommer under nul grader, så fryser kondensvandet, og så sidder gearet fast, siger cykelmekaniker hos Dansk Cyklistforbund Magnus Lindhart Jørgensen, der to timer efter cykelværkstedets åbning torsdag morgen har fået indleveret fem cykler med frossent gear.

Den lynhurtige løsning
Er man vågnet op til et gear, der ikke vil rykke sig, så er det vigtigt at varme gearkablet op. Hvis man har tid, kan man stille cyklen ind et varmt sted i en halv time, så kablet kan tø op. Skal man derimod hurtigt ud af døren, så har Magnus Lindhart Jørgensen her tre råd til, hvordan man her-og-nu får gearet varmet op, så man ikke skal kæmpe sig af sted på cykelstien:

Man kan bruge en lighter og en føntørrer til at varme kablerne nederst, hvor kondensvandet oftest samler sig. Jeg har også hørt om nogle, der tisser på kablet for at få det til at tø op, men det ville jeg nu ikke selv gøre.

Disse tip løser dog ikke problemet permanent. For fortsætter frosten, så fryser kablerne til igen.

Undgå vinter-frustration og forebyg
For at undgå de mange gear-frustrationer, så kan man frostsikre sin cykel. Manøvren holder som regel kun et års tid, men så er man ifølge Magnus Lindhart Jørgensen også sikker på, at man ikke skal hjule af sted i første gear til arbejdet.

- Vi blæser kondensvandet i gearkablet ud med trykluft, og fylder kablet op med silikonevæske. Herefter lukker vi dets ender med silikonefedt, så det ikke fryser. Og så kan man ellers cykle af sted i de gear, man plejer at bruge, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

Man kan godt selv kaste sig ud i frostsikringen af ens cykelgear, men Magnus Lindhart Jørgensen anbefaler kun, at man gør det, hvis man har teknisk snilde:

- Det kræver, at man kan skifte et gearkabel. Men kan man det, så kan man også sagtens frostsikre det, siger Magnus Lindhart Jørgensen, der fortæller, at det typisk koster 100-200 kroner for at få en professionel cykelmekaniker til at ordne det.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kan du genkende dig selv, mand? Så...
bt.dk
Finns hus er usælgeligt: Et enkelt...
bt.dk
OL-atlet chokerer og forarger med...
bt.dk
Danmarks sejeste 11-årige? Tobias er...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx