Af - 08/06-16 23:18

Flertal vil fjerne 72 timers regel for voldtægtFlertal vil fjerne 72 timers regel for voldtægt

Justitsministeren vil indkalde til forhandlinger om, at fjerne tidsgrænsen for hvor længe man kan vente med at anmelde voldtægt. 42 procent anmelder for sent til en erstatning

storybild

Mere end 70 kvinder har i år anmeldt sin voldtægt for sent til at få erstatning.

Justitsminister Søren Pind lovede i går under et samråd i Folketinget, at indkalde til forhandlinger efter sommerferien for at fjerne den 72 timers regel, der gør at man ikke kan få erstatning, hvis der går mere end tre dage før man går til politiet.

Metroxpress afdækkede i september tidsreglen hos Erstatninsnævnet, der rammer mange ofre. En opgørelse fra Rigspolitiet for året første tre måneder, viser at blot 58 procent af de 173 ofre i årets tre først første måneder har politianmeldt sagen inden for de 72 timer.

“Og de tal er ikke tilfredsstillende. Derfor vil jeg nu indkalde til møde med Rigsadvokaten, Erstatningsnævnet og voldtægtscentrene. Og herefter vil jeg indlede forhandlinger efter sommerferien,” sagde Søren Pind (V).

Han ville i går ikke lægge sig fast på en løsning.

Et flertal uden om regeringen bestående af venstrefløjen og DF meddelte i marts, at reglen bør fjernes. DF vil samtidig gerne have hævet erstatningerne for voldtægter fra de nuværende 60-70.000 kroner til det dobbelte.

“Vi vil helst helt af med tidsfristen, fordi så få ofre ikke når at få anmeldt. Samtidig bør vi hæver erstatninger - ikke at man kan gøre en voldtægt op i penge. Men det kan hjælpe ofrene med udgifter til psykologbehandling og til at forsødetilværelsen,” siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

SFs Lisbeth Bech Poulsen mindede i går Søren Pind om, at der “allerede er et flertal for at fjerne den 72 timers regel,” så hun derfor forventede, at det var præcis det han ville tage med, når de mødtes efter ferien.

Grunden til at kvinder er længe om, at anmelde voldtægten er ifølge Center For Voldtægtsofre i Aarhus, at de ofte er i en tilstand af chok.

“Der er en del af kvinderne, der dels er så chokerede, at de ikke anmelder inden for denne tidsfrist, dels er der også en del, der desperat håber, de kan glemme det, der er sket. Sidstnævnte kvinder anmelder også ofte først senere end 72 timer og kan derfor ikke få erstatning," siger Ledende psykolog Anja Hareskov Jensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx