Af Ritzau - 17/05-17 08:49; Opdateret: 17/05-17 11:52

Rod i Danmarks klimastøtte til ulande får kritikRod i Danmarks klimastøtte til ulande får kritik

Penge tælles som både klimastøtte og ulandsbistand, viser rapport. Ulandsorganisationer kræver nye regler.

storybild

Penge til klimatilpasning og CO2-reduktion bliver talt to gange, lyder det i ny rapport. Det er reglerne, den er gal med, mener ulandsorganisationer. Arkivfoto. (Billede: Free/Colourbox)

Der er store problemer og fejl i registreringen af den økonomiske støtte, Danmark giver til at hjælpe ulande med at reducere CO2-udslip og tilpasse sig klimaforandringerne.

Det viser en rapport finansieret af ulandsorganisationerne Folkekirkens Nødhjælp, Care Danmark og Oxfam Ibis, oplyser de i en pressemeddelelse.

Organisationerne finder det stærkt kritisabelt, at Danmark blandt andet tæller støtten dobbelt, så den både regnes som klimastøtte og ulandsbistand.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, er konsekvensen, at der samlet set bliver færre penge til udvikling i ulandene, end der ellers ville være.

- Udviklingsbistand er en gammel aftale, hvor de rige lande har sagt, at de vil hjælpe ulandene. Når klimaforandringerne kommer, kommer der nye udfordringer. Det skal klimafinansieringen rette op på, forklarer han.

- Hvis de penge, man tidligere har sagt skal bruges til udvikling, bliver brugt til klima, bliver der færre penge til sundhed, uddannelse, demokratiudvikling og andre vigtige ting.

Ifølge rapporten er der ikke tale om bevidst snyd.

- Det er der bestemt ikke. Danmark gør, hvad de kan i henhold til reglerne. Problemet er reglerne. Den måde, reglerne kræver, at klimastøtte rapporteres på, giver ikke mening, siger Mattias Söderberg.

Men der er brug for, at reglerne laves om, mener ulandsorganisationerne, der kalder systemet uigennemskueligt og knudret.

De Radikale er enige i, at reglerne er for mudrede. Det sår tvivl om, hvorvidt man kan have tillid til den måde, udviklingsbistanden opgøres på, mener udviklingsordfører Kristian Hegaard (R).

- Det er vanvittigt træls, at vi endnu engang skal tale om tal-fifleri. Jeg vil hellere give verdens fattigste børn vores fulde opmærksomhed, skriver han i en mail til Ritzau.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Magnussen rykkes tilbage - men får...
bt.dk
Afslører nye detaljer: Sådan mødte...
bt.dk
17-årig kæmper for sit liv efter...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx