Af Julie Bülow,Sebastian Kirk - 23/01-18 22:43; Opdateret: 23/01-18 22:57

Eksperter advarer: Børn har glemt, hvordan man legerEksperter advarer: Børn har glemt, hvordan man leger

Børn ved ikke længere, hvad de skal stille op med kedsomhed, og det er tablets og telefonernes skyld, mener viceskoleleder.

storybild

Børn i dag ved ikke, hvordan man keder sig, mener viceskoleleder Thomas Skovbo: De er for vant til at blive stimuleret af iPads og smartphones.

Når blikket er fastlåst på den lille, rektangulære skærm, så er der ikke plads til fantasien.

Det mener viceskoleleder Thomas Skovbo, der oplever, at børn i dag ikke kan finde ud af at lave ingenting.

»Børn, herunder også mine egne, ved ikke rigtig, hvad de skal stille op med følelsen af at kede sig,« siger han og fortsætter:

»De er så vant til at være underholdt hele tiden, at når der ikke er noget internet, bliver de helt apatiske og aner ikke, hvad de skal finde på. De har helt glemt, hvordan man leger.«

Det er der en god grund til, forklarer hjerneforsker Troels Kjær. I den del af vores hjerne, man kalder krybdyrhjernen, er der nemlig et belønningssystem, der frigiver dopamin. Det gør os glade, og det er app-udviklere udmærket klar over.

»Man har designet de her apps, så de giver små skvæt af dopamin hele tiden. Derfor kan det være rigtig, rigtig svært at opgive dem,« siger han.

Ifølge psykolog og fagblogger Camilla Bechsgaard er det essentielt for børn, at de oplever mere end bare de lysende skærme.

»Det er vigtigt, at børn leger over et bredt felt, så de bliver stimuleret forskelligt. Det udvikler nemlig hjernen,« siger hun.

Hun mener, at børn også skal klatre i træer, klappe en hund eller lave en perlekæde, der måske ikke lykkes i første forsøg. Der er nemlig læring i, når ting ikke bare lykkes, forklarer hun. Der er helt fint med en iPad - det må bare ikke være barnets eneste stimulering.

»Det svarer til, at du går i Fitness World hver dag og kun træner biceps. Du bliver sindssygt stærk, men kun i armene. Dine ben hænger som slatne spaghetti-klumper,« siger hun.

Viceskoleleder Thomas Skovbo mener, det er forældrenes ansvar at sørge for, at børnene bliver stimuleret. Og til at starte med kan mor og far sætte et godt eksempel for ungerne, foreslår han:

»Vi skal have oparbejdet en kritisk indstilling til, hvordan vi bruger skærmene. Det er gået så hurtigt med udbredelsen, at vi ikke rigtigt har fået taget stilling, før det er løbet af sporet.«

Jasper Juel og Julie Ravneberg med deres to børn, Leo og Ella - og iPad-skemaet, som snarest skal tages i brug igen.

​Lærerpar lavede skema til datters iPad-vaner

Et stigende forbrug af iPad i Jasper Juel og Julie Ravnebergs hjem på Østerbro, fik familien til at skære igennem og lave en striks plan for deres datters iPad-forbrug.

Det gik op for familien, at de faktisk ikke vidste, hvor lang tid deres 5-årige datter Ella dagligt brugte på iPad'en, og det gjorde dem utrygge.

»Vi oplevede i en weekend, at pludselig så var dagen gået, og så var Ella pludselig rigtig ked af det ved sengetid, fordi hun ikke havde brugt tid med familien hele dagen, og det gik først op for hende, da dagen var forbi,« fortæller Julie Ravneberg.

Mor og far, som begge er skolelærere, satte sig derfor ned og tegnede et skema på et A3 ark, og så fik Ella klistermærker udleveret.

»Hver dag skulle hun så bruge dem til at indløse tid med iPad'en. Et klistermærke betød cirka en halv time. Det svarer cirka til et afsnit af en af hendes favoritserier på ramasjang, og det havde hun det helt fint med,« siger Julie.

Skemaet fungerede for både forældre og datter i nogle måneder, men så kom hverdagen - og Ellas nye lillebror - i vejen for de gode hensigter.

Børnefamilien er dog ikke færdige med at justere i de smås iPad-forbrug, som er en løbende debat i hjemmet.

»Vi skal helt sikkert have skemaet op at køre igen. Men i mellemtiden er Ella startet i 0. klasse, og her er vores nye regel indtil videre, at hun ikke må stryge hjem fra skole og sætte sig med iPad'en.«

Ekspert: Tag en kold tyrker

Hjerneforsker Troels Kjær frygter, at afhængighed af smartphones og tablets kan skade vores hjerner over tid. Men der er ikke nok forskning på området, og derfor er han og hans kollegaer ved at stable en stor befolkningsundersøgelse på benene.

I mellemtiden har han et godt råd til, hvordan man selv kan gøre noget ved sin afhængighed:

»Man kan jo tage en kold tyrker. Det er det, man gør med alt, der er afhængighedsskabende. Start for eksempel med at sige, at efter klokken 21 er telefonen slukket. Men skal vænne sig selv til, at der godt kan være tomt, og at det ikke gør noget,« siger han.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Flere end tre ud af fire oplever ugentligt brok på jobbet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så meget tabte Thomas sig under...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kemiker afviser Ruslands forklaring:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx