Af - 11/04-14 07:00; Opdateret: 11/04-14 07:51

Tina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenetTina døde af livmoderhalskræft - selvom hun var blevet screenet

Screeninger for livmoderhalskræft finder kun frem til de syge kvinder i 70 procent af tilfældene, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

storybild

27-årige Tina Mariussen nåede at blive screenet for livmoderhalskræft to gange, inden hun mistede livet til kræftsygdommen for seks og et halvt år siden.

420.000 danske kvinder bliver hvert år undersøgt for at sikre sig, at de ikke har kræft i livmoderhalsen.

Men kun 70 procent af screeningerne finder frem til de tilfælde, hvor der er tegn på kræft, fortæller overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

- Følsomheden for de her prøver, altså hvor god er den til at finde de syge, er 70 procent. Den vil altså finde 70 procent af tilfældene, hvor der er livmoderhalskræft. Men man skal være obs på, at hvis man følger programmet og screenes hver tredje eller femte år, så er der rigtig mange chancer for at finde den, siger hun.

Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening
Fem kvinder er døde af kræft efter manglende screening

De mange fejlagtige frikendelser skyldes, at der kan opstå en række fejl i forbindelse med undersøgelsen.

- Det kan være, at celleforandringerne slet ikke er på undersøgelsesglasset, at man har fejlvurderet nogle celler eller at der ikke bliver fulgt op på patienterne, så du reelt kommer til at lave en falsk negativ, siger Iben Holten.

IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft
IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft

Derfor er det vigtigt ikke at stole blindt på screeningsprøverne, forklarer seniorforsker Karsten Juhl Jørgensen fra Cochrane:

- Konsekvensen er naturligvis, at man skal gå til læge og blive undersøgt, hvis man har underlivssymptomer og ikke blot stole på, at undersøgelsen frikender én for kræft. Man når jo ikke nødvendigvis at blive fanget ved næste screening, da nogle livmoderhalscancere udvikler sig hurtigt.

Iben Holten understreger dog, at det er vigtigt at deltage i et screeningsprogram, da halvdelen af de kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, ikke er blevet undersøgt tidligere.


Har du oplevet problemer med screeninger eller blevet fejlagtigt frikendt for kræft?
Så skriv til journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

Tre breve frikendte dødbringende kræft
27-årige Tina Mariussen nåede at blive screenet for livmoderhalskræft to gange, inden hun mistede livet til kræftsygdommen for seks og et halvt år siden.

Først da hun begyndte at få smerter i underlivet, kontaktede hun en gynækolog, som kunne konstatere, at hun havde en svulst på fire gange fire centimeter i livmoderhalsen.

En vævsprøve af svulsten viste, at Tina havde kræft. Uhelbredeligt.

Alligevel modtog Tina 14 dage efter et nyt brev fra samme sygehus, der for tredje gang fejlagtigt frikendte hende for kræft og fastslog, at hendes celler var normale.

51-årig får lynerstatning for livmoderhalskræft
51-årig får lynerstatning for livmoderhalskræft

Tilbage står Tina Mariussens forældre med en følelse af magtesløshed. Alle prøver har efterfølgende vist tegn på livmoderhalskræft.

- Jeg kan ikke forstå, at vi har et screeningssystem, der fungerer så dårligt, og vi gør ikke noget. Min datter skulle have haft et lille operativt indreb efter den første test, så havde jeg haft hende i dag, siger hendes mor Susanne Mariussen.

LÆS OGSÅ: Kvinder kræver erstatning efter kræftsvigt

LÆS OGSÅ: Kræftramte kvinder kan få erstatning efter registerfejl

LÆS OGSÅ: 19.000 kvinder overset: Skal screenes for kræft

LÆS OGSÅ: Frygt ikke bivirkninger ved HPV-vaccinen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx