Af Sebastian Kirk - 04/01-18 22:41

Danske Mona blev ramt af piskesmæld efter biluheld: 'Jeg mødte en stor skepsis'Danske Mona blev ramt af piskesmæld efter biluheld: 'Jeg mødte en stor skepsis'

Mange danskere, der lider under følgevirkningerne af piskesmæld og hjernerystelse, har svært ved at få hjælp.

storybild

45-årige Mona Nyholm fra Viborg blev ramt af piskesmæld for otte år siden. Hun lever stadig med smerter i dag. (Billede: Privatfoto)

Kroniske ledsmerter, synssvigt, hovedpine og nedsat hukommelsesevne.

Det er blot nogle af de symptomer, mange danskere lider under hver dag som følge af ulykker, der har resulteret i piskesmæld og/eller hjernerystelser. Fælles for dem er, at de ofte virker raske udadtil, hvorfor de har svært ved at få hjælp.

Hos UlykkesLinjen sidder fagpersoner klar til at hjælpe ulykkesramte danskere med råd til alt fra genoptræning og psykologbistand til forsikringssager og sygedagpenge. Her er det næsten hver tredje, der ringer ind, der er ramt af piskesmæld eller hjernerystelse.

»Typisk er det tilknytningen til arbejdsmarkedet eller forsikrings- og erstatningsmæssige ting, der fylder. Men også det her med at håndtere hverdagen og livet med de følger, de nu engang har,« forklarer Bente Elton Rasmussen, der er socialrådgiver hos UlykkesLinjen.

LÆS OGSÅ: Ny dansk Tinder-lignende app: Sådan kan du tjene penge med den

Hun har ofte danskere i røret, der føler sig forbigået eller ignoreret af systemet, fordi de ikke har et røntgenbillede eller en skinne på benet til at bevise, at de faktisk er syge.

»Forsikringsselskaber stiller nogle gange spørgsmålstegn ved, om der er en direkte sammenhæng mellem de gener, man har, og den ulykke, man har været involveret i. Nogle møder også udfordringer hos kommunen, når der skal tages stilling til, om man kan blive på arbejdsmarkedet, eller man skal have sygedagpenge,« forklarer Bente Elton Rasmussen.

Samme tendens ser man hos Hjernerystelsesforeningen, der årligt får opkald fra 600-1.000 danskere. Mange af dem er frustrerede, fordi de eksempelvis kæmper lange kampe med at få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

»Vi ser tit eksempler på, at folk har problemer med deres forsikringsselskaber. For det er en usynlig skade, så det er svært at lave en direkte diagnose ved hjælp af scanninger og lignende. Det er et kæmpe problem,« siger landsformand Ronni Lykke Bødker.

LÆS OGSÅ: Netto havde ikke barnebarnets favoritpizza: Hans forslag gjorde bedstemoderen til millionær

Han efterlyser bedre forståelse i alle grene af samfundet for, at de her mennesker hverken er dovne eller selvindbilske.

»Først og fremmest mangler der anerkendelse. For det øjeblik man anerkender, at der er et problem, så er det også nemmere at håndtere det,« siger han.

Kommunen kunne ikke hjælpe

45-årige Mona Nyholm fra Viborg blev for otte år siden ramt af piskesmæld efter et biluheld. Det resulterede i smerter, som hun stadig døjer med den dag i dag.

Det resulterede også i, at hun mistede sit job som socialrådgiver i et privat firma, fordi hun ikke længere kunne arbejde på fuld tid. Og da hun så søgte om hjælp hos kommunen, løb hun panden mod muren.

»Jeg mødte en stor skepsis, da jeg skulle afklares med et fleksjob. Hos kommunen blev det bare lagt ud, som om jeg bare var blevet træt af mit arbejde. Men jeg elskede jo mit job,« forklarer hun.

Hun er i dag i et fleksjob, som hun er glad for. Men vejen dertil har været lang for Mona Nyholm, der ofte har følt, at hun ikke er blevet taget alvorligt.

»Der er en tendens til, at vi, der har de her usynlige handicap, skal bevise, at det er rigtigt. Den slags omvendte bevisførelse synes jeg ikke er okay, når man i forvejen kæmper med at få en hverdag til at hænge sammen med smerter 24 timer i døgnet,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Lesbisk Hollywood-stjerne er blevet gift: 'Jeg kan næsten ikke tro det'

Sådan kan du få hjælp

Både hos UlykkesLinjen og Hjernerystelsesforeningen sidder kompetente folk klar til at hjælpe med både faglige og lægelige svar til folk, der for eksempel lider af usynlige skader. Se mere på Ulykkeslinjen.dk eller på Hjernerystelsesforeningen.dk, hvor du blandt andet kan få hjælp til at vurdere, om du har hjernerystelse eller ej.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Neymar til Madrid? Nu sætter Ronaldo...
bt.dk
Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Sjællandsk kvinde vandt endelig: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx