Af - 26/05-14 00:54

DF bliver fordoblet - Venstre får katastrofevalgDF bliver fordoblet - Venstre får katastrofevalg

Messerschmidt og Dansk Folkeparti får overvældende fire mandater ved Europaparlamentsvalget, mens Venstre må nøjes med skuffende to mandater.

storybild

Grund til jubel hos Dansk Folkeparti, der får et endnu bedre valg end ventet. (Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen)

En EU-valgkamp, der har været præget af diskussionen om velfærdsturisme, er nået til sin afslutning.

OVERBLIK: Her er alt hvad du skal vide om EP-valget
OVERBLIK: Her er alt hvad du skal vide om EP-valget

Nu skal tællerne stemmes op, og et af de helt store spørgsmål er, hvor hårdt Venstre bliver ramt af partiformandens såkaldte tøjsag.

Overblik: Her er Lars Løkkes møgsager om bilag og pengerod
Overblik: Her er Lars Løkkes møgsager om bilag og pengerod

Du kan følge udviklingen hele aftenen live herunder:

Klokken 00.54: Dermed kan vi konkludere, at mandatfordelingen nu skulle ligge fast. Dansk Folkeparti bliver den store vinder med fire mandater, Socialdemokraterne snupper tre mandater og Venstre to mens SF, Konservative, Folkebevægelsen mod EU og Radikale alle snupper et enkelt mandat. Liberal Alliance kommer ikke ind. Tak for i aften, og tak fordi I fulgte med her på mx.dk! :-)


Klokken 00.50: Ifølge KMD mangler der at blive optalt ét enkelt valgsted i hele landet, og så foreligger det samlede resultat. 99,8 procent er talt op, men resultatet burde altså nu ligge fast.

Klokken 00.44: SF'erne står som en af valgets vindere trods stor tilbagegang i forhold til for fem år siden. Til gengæld lignede det nul mandater for en måneds tid siden, og derfor er 10,9 procent et godt resultat, mener partiformand Pia Olsen-Dyhr. Læs mere her.00.16: Løkke indkalder partiets over 100 mand store hovedbestyrelse til møde for at diskutere den aktuelle krise, fortæller han i sin tale til partifællerne.

00.10: Løkke erkender at hovedforklaringen for partiets dårlige valg er hans egen bilagssag: - Venstre har slet, slet ikke fået det valg i aften, vi skulle have, og det er mit ansvar, siger han i sin tale til partiets valgfest på Christiansborg.

00.04: Nu ankommer Lars Løkke Rasmussen til Christiansborg. Han er den eneste partileder, der endnu ikke har holdt tale til sine medlemmer. Han har ingen kommentarer til den ventende presse.


23.54: Thorning er på vej fra Statsministeriet til Socialdemokraternes valgfest på Christiansborg. Hun siger til pressen, at partiets spidskandidat Jeppe Kofod har gjort det fantastisk - nu taler hun til partikammeraterne.
23.35: Der mangler stadig at blive optalt stemmer især i København og Aarhus. Få stemmer kan tippe et mandat fra Dansk Folkeparti til Venstre - men det er også muligt, at Venstre kan snuppe et mandat fra De Radikale i stedet. Der bliver drama til sidste stemme er talt, ser det ud til.

23.33: Det højrenationalistiske parti i Storbritannien UKIP med den farverige formand Nigel Farage står til at blive det største britiske parti i EU-Parlamentet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

23.14: Mandatfordelingen ser ud til at blive således med 81 procent af stemmerne talt op:
Dansk Folkeparti 4
Socialdemokraterne 3
Venstre 2
SF 1
Konservative 1
Folkebevægelsen mod EU 1
Radikale 1
Liberal Alliance 0


23.09: SÅ kommer der officielle resultater for første gang! 81 procent af stemmerne er talt op, og Dansk Folkeparti står til hele fire mandater, mens Venstre kun får to.


23.04: Netop nu er der talt 6,5 procent af stemmerne op, og det giver følgende estimerede stemmefordeling:


Kilde: Ritzaus BureauKlokken 22.52: Jens Husted, formand for Venstres Ungdom, langer hårdt ud efter de Venstre-politikere, der har kritiseret ledelsen i Venstre i sagen om Lars Løkkes tøj.
»Det har ikke været kønt og en superærgerlig sag, vi har været igennem. Men det nytter ikke noget at tude, vi må bare ud og slås igen,« siger han til TV 2.
Han mener ikke, at der nytter noget at Venstre-folk som Irene Simonsen og Jess Myrthu skælder ud på ledelsen i medierne.
»Jeg kan godt forstå, at der er mange EU-kandidater, der er skuffede, og så skal døden jo selvfølgelig have en årsag. Og det er klart, at der ligger et genopretningsarbejde forude. Men det nytter ikke noget at stå og tude over det til Ekstra Bladet eller TV 2,« siger Jens Husted, som mener, at politikerne måske har valgt den forkerte karrierevej.
»Hvis man tror, at solen skinner hver dag, så har man valgt den forkerte branche.«​


Klokken 22.47: Venstre ser ud til lige netop at bevare tre mandater i Europaparlamentet trods tilbagegang i antallet af stemmer, mens Dansk Folkeparti står til at få flere end hver fjerde stemme, viser en prognose for det samlede valgresultat, som er baseret på manuelt indsamlede resultater foretaget af Epinion for Ritzau, DR og TV2. Den status foreligger med fire procent af stemmerne talt op.


Klokken 22.38: »Ledelsesstilen har virket arrogant på Venstres medlemmer i de sager, der har fyldt meget i valgkampen, og som nu har kostet os stemmer. Det er derfor, vi har fået øretæver i valgkampen,« siger Venstres EP-kandidat Irene Simonsen til mx.dk.
Klokken 21.24: Hvis Venstres skrækscenarie bliver til virkelighed, kan SF til gengæld juble over hele to mandater. For blot en måneds tid siden såede meningsmålinger tvivl om, hvorvidt SF overhovedet ville få et mandat. Men selv, hvis SF må nøjes med et mandat, og Venstre dermed får tre, vil det være stor succes for SF'erne, vurderer politisk kommentator Erik Holstein fra Altinget: - Det betyder enormt meget for SF at få det mandat. Det er den første opmuntring for partiet i lang tid og vil give et selvtillidsmæssigt boost. Psykologisk set er det helt afgørende for SF'erne, siger han.


Klokken 21.18: Status er altså, at Dansk Folkeparti ifølge to exit polls er valgets store vinder. Samtidig er Venstre på vippen mellem acceptable tre mandater eller den helt store skuffelse, hvor det muligvis kun bliver til to mandater. I givet fald tilskriver flere politiske kommentatorer Lars Løkkes såkaldte tøjsag det fulde ansvar for derouten.

Klokken 21.07: Morten Løkkegaard fra Venstre siger, at »det bliver en alt, alt for spændende aften. Vi holder vejret i Venstre, for vi er lige på grænsen mellem to og tre mandater.«

LÆS OGSÅ: Vold og blowjobs? Jo, det her er Folketingets nye valgvideo

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lego-familie har tabt gigantbeløb
bt.dk
Forhandlere er gået hjem: Her er...
bt.dk
Ziegler om forhandlinger: Jeg er...
bt.dk
Tøjgigant lider i Danmark: Værste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx