Jeanette er uhelbredeligt syg: Måske bliver jeg ikke 35 årJeanette er uhelbredeligt syg: Måske bliver jeg ikke 35 år

For to år siden fik Jeanette Daugbjerg konstateret kræft. Hun blev behandlet og kom tilbage til sin hverdag, men kræften vendte tilbage, og i dag er Jeanette uhelbredeligt syg

storybild

Jeanette Daugbjerg er i dag 31 år. Hun er uhelbredeligt syg af livmoderhalskræft. Sygdommen har frarøvet hende muligheden for at få børn, ligesom hun heller ikke vil kunne adoptere. (Billede: Privatfoto)

Som 29-årig havde Jeanette Daugbjerg i længere tid døjet med uregelmæssigheder med sit underliv. Uanset hvad hun gjorde, blev det ikke bedre, og til sidst opsøgte hun lægen.

Så snart lægen så mit underliv, kom hun til at fortælle mig, at jeg havde livmoderhalskræft, selv om det i virkeligheden var en gynækolog, der skulle stille diagnosen. Men hun blev meget chokeret, da hun så mig.

For Jeanette var kræftdiagnosen dog ikke et chok. Hun havde en formodning om, at der var noget helt galt, og da hun modtog beskeden, var hun cool. Allerede i overlevelsesmode og fokuseret på, hvad der skulle til for, at hun kunne blive rask.

“Jeg kalder det min autopilot, og den har slået til flere gange under mit sygdomsforløb. Så styrer jeg bare gennem det, der sker, uden jeg rigtigt kan mærke noget.”

Kræftens Bekæmpelse: Flere mænd rammes af hpv-kræft
Kræftens Bekæmpelse: Flere mænd rammes af hpv-kræft

Bebrejdede sig selv

Samtidig havde Jeanette også svært ved at tillade sig at være ked af, at hun var syg, fordi hun bebrejdede sig selv.

Jeg havde haft ubeskyttet sex med både one-night-stands og kærester, fordi jeg var på p-piller, og jeg var ikke blevet screenet, fordi jeg ikke havde fået nogle indkaldelser, og så havde jeg glemt det

“Senere i mit forløb, har jeg mødt kvinder, der er blevet syge, selv om de kun har haft en partner hele livet, og i dag ved jeg, at det ikke er min skyld, men det kæmpede jeg meget med i begyndelsen.”

Jeanette er ligesom 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder blevet smittet med HPV-virus, der kan udvikle sig til kræft. Metroxpress kan i dag fortælle, at nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at kønssygdomme årligt koster 123 danskere livet - langt de fleste er kvinder, som rammes af livmoderhalskræft.

Da Jeanette Daugbjerg fik diagnosen livmoderhalskræft bebrejdede hun sig selv. I dag ved hun, at hun ikke selv er skyld i sygdommen, og hun opfordrer kvinder til at være opmærksom på sygdommen ved at blive vaccineret og huske at blive screenet.

Jeanette fik stråler og kemoterapi, og knap to en halv måned efter, hun havde fået diagnosen, blev hun raskmeldt.

“Jeg fyldte 30 år kort efter, så jeg holdt en kæmpe fest for at markere, at jeg var ude på den anden side, og så væltede hele læsset.”

Pludselig kunne Jeanette mærke alt det, hun havde været igennem, og hun fik depressionslignende symptomer og måtte sygemelde sig fra sit job i fire måneder.

Færre piger mener at opleve hpv-eftervirkninger
Færre piger mener at opleve hpv-eftervirkninger

En dårlig mavefornemmelse

Jeanette kom ovenpå igen, og hun vendte tilbage til sit gamle liv, men hun begyndte at få gener, som lægerne mente var komplikationer efter den strålebehandling, hun havde fået for at slå kræften ihjel.

Hun fik behandling for stråleskaderne, men hendes komplikationer forsvandt ikke.

“I september sidste år havde jeg utroligt store mavesmerter, jeg tabte mig meget, og havde svært ved at spise og sove. På hospitalet fik jeg at vide, at jeg havde fået tilbagefald. Kræften var tilbage.”

Lægerne sagde, de kunne operere knuden, der sad i tarmen, væk, men Jeanette var skeptisk. Hun havde en dårlig mavefornemmelse.

Da jeg vågnede efter operationen, fik jeg at vide, at der var kræft alle steder, da de åbnede mig. Det sad både ovenpå min livmoder, på mit bækken og på min tarm, og jeg fik at vide, at jeg var uhelbredeligt syg.

Livet som ung med en dødsdom

Jeanette startede i kemobehandling, og i april fik hun sin sidste kemo og besked om, at kræften var i ro. Det fik Jeanette til at tage en stor beslutning. Hun sagde sit job op og planlagde en tre måneders lang rygsækrejse i Australien og New Zealand.

“Jeg har drømt om at rejse dertil, siden jeg var 18 år, og jeg havde brug for at rejse ud og være Jeanette igen, i stedet for at være Jeanette med kræft.”

Jeanette har drømt om at komme til Australien siden hun var 18 år gammel, og hun vil afsted, selv om hun er syg.

For en måned siden blev Jeanette scannet igen, inden den planlagte rejse, og beskeden hev tæppet væk under hende.

“Kræften var kommet galopperende retur, og jeg er nødt til at starte i kemobehandling igen og aflyse rejsen”.

Har du uregelmæssig menstruation? Så bør du vide dette
Har du uregelmæssig menstruation? Så bør du vide dette

Beskeden chokerede Jeanette, der ikke havde regnet med at blive syg så hurtigt igen.

Man hører jo om folk, der lever i årevis med uheldbredelig kræft, og jeg havde håbet, at jeg ville være en af dem, men nu er det gået op for mig, at det er en mulighed, at jeg ikke bliver 35 år.

Derfor vil Jeanette også afsted til Australien, når hun er færdig med den nye omgang kemo. Også selv om det kun kan blive 14 dage.

“Jeg ville ikke indse, at jeg var alvorligt syg af kræft i lang tid, men efter jeg har fundet ro med det, har jeg valgt at håndtere sygdommen på den måde, at jeg gør alle de ting, som gør mig glad, og så gør jeg dem for fuld styrke”.

Hun kan ikke mærke, at hun er syg, og hun vil helst ikke bruge for meget energi på at have ondt af sig selv.

“Jeg er ikke god til at være ked af det for længe, og jeg kan alligevel ikke gøre noget ved det.”

Du kan følge med i Jeanette Daugbjergs liv med kræften her på hendes blog hvasånu.dk

Jeanette kan ikke mærke, at hun er syg, og hun prøver at undgå at bruge for meget tid på at være ked af det og have ondt af sig selv. “Jeg er ikke god til at være ked af det for længe, og jeg kan alligevel ikke gøre noget ved det.”

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx