Af Mads Brandsen - 28/11-17 07:48

Elsket juletradition er tilbage i københavnsk bydel - men uenighederne fortsætterElsket juletradition er tilbage i københavnsk bydel - men uenighederne fortsætter

Selv om granguirlanderne atter er oppe på Nørrebrogade i København i år, betyder det ikke, at uenighederne om, hvem der skal betale for juleudsmykningen, er ovre.

storybild

(Billede: BAX LINDHARDT)

Sidste år indsamlede de lokale handlende ikke tilstrækkeligt med penge til at finansiere ophængningen, og da lokaludvalget samtidig afviste at støtte belysningen, måtte man tænke sig til julehjerterne over handelsgaden. Det skabte voldsom debat.

Nu prøver handelsforeningen, der sidste år kæmpede indædt for julebelysningen, igen - og langer ud efter Nørrebro Lokaludvalg, der hører under kommunen, og som støtter diverse kulturelle aktiviteter i bydelen.

»Vores holdning er, at juleudsmykningen er en kulturel og ikke en kommerciel begivenhed. Lokaludvalget er sat i verden for at sørge for, at bydelen fungerer godt. De får en pose penge fra kommunen til det formål, men det virker som om, de ikke ønsker at fremme kulturen omkring julen,« lyder det fra malermester Johnny Beyer, næstformand for Nørrebro Handelsforening.

Lokaludvalget har støttet julebelysningen med 45.000 kroner i år. Formand Mogens Petersen afviser kritikken.

»Det har alle dage været butikkernes ansvar. De har ikke haft råd i en årrække, og derfor har vi støttet dem – og det har vi også gjort i år. De har fået det højeste beløb, vi støtter med. Vi har fået penge til aktiviteter, der understøtter det frivillige kulturliv i bydelen. Vi har færre penge i dag end vi havde i går, men til gengæld har vi fået dobbelt så mange ansøgere,« siger han og sender selv aben videre.

»Jeg vil opfordre handelsforeningen til at prøve at samle hele gaden om det her - og så vil jeg gerne adressere nogle af de store butikker, der ligger på Nørrebrogade. Der er 350 butikker på gaden, men der er nogle af de store kæder, der ikke tager ansvar.«

Det gælder blandt andet Dansk Supermarked, der har to Netto-forretninger og et Føtex-varehus på Nørrebrogade og gadens største detailhandler, Coop, der driver fire butikker: En Irma City, to Fakta'er, en SuperBrugs og en Kvickly. Kun SuperBrugsen har valgt at støtte op om julebelysningen.

»Vi går ind i mange lokale projekter rundt i landet, men her har det været en dårlig dialog med dem, der står for julebelysningen, og derfor har vi valgt ikke at gå ind i det,« siger informationsdirektør i Coop Danmark, Jens Juul Nielsen, der understreger, at beslutningen om at støtte julebelysningen træffes af den enkelte butikschef.

Heller ikke Matas og BR Legetøj er i år med til at finansiere julebelysningen.

Det til trods har Nørrebro-borgeren Charlotte Mejlshede og det lokale folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) haft gode oplevelser med at gå rundt i butikkerne og få dem til at bakke op. Som noget nyt har de også oprettet en MobilePay-konto, så private kan bidrage med et valgfrit beløb. Det har mange gjort.

»Vi var meget interesserede i at finde ud af, hvor stor opbakning, der er. Det har vist sig, at mange gerne vil støtte det signal, der er i julebelysningen,« siger Charlotte Mejlshede.

Det glæder også Yildiz Akdogan:

»Det ville være ærgerligt, hvis Nørrebrogade som den eneste 'brogade' (de andre er Østerbrogade, Amagerbrogade og Vesterbrogade, red.) ikke havde julebelysning. Også fordi Nørrebro har været ramt af så meget det sidste år. Nørrebro skal være kendt for andet end skyderier og bander. I en kold tid er det bare hyggeligt med jul – det kan skabe en god fællesskabsfølelse,« siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsomt overfald: 23-årig kvinde...
bt.dk
Vennen ville besøge Schumacher: Fik...
bt.dk
Se billederne: Legendarisk hotel...
bt.dk
Tempomaskine vinder: Tager fusen på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx