Af - 03/01-16 16:51

Første arbejdsdag efter ferien kan være fyldt med elendighedFørste arbejdsdag efter ferien kan være fyldt med elendighed

At vende tilbage til jobbet efter en tiltrængt juleferie kan for mange give en følelse af elendighed og mentale udfordringer. Det er dog helt normalt, siger arbejdspsykolog.

storybild

Det kan være hårdt at komme tilbage efter ferien. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Første dag på jobbet kan være en hård nyser efter en tiltrængt ferie. En stress- og depressions-lignende følelse kan være bivirkningen af, at hjernen pludselig skal lave det radikale skift fra fritid til hverdag.

Det siger lektor og arbejdspsykolog på Aalborg Universitet, Einar Baldvin Baldursson. Ifølge ham er det dog ikke den korte juleferie, som i de flestes tilfælde kun varer en uge, der fylder os med tristesse:

- Det er snarere det faktum, at januar generelt fastholder os i en tilstand af elendighed. Når du kommer tilbage efter jul, skal du forholde dig til, at verden stadig sætter nogle krav til dig, som du har svært ved at leve op til. Der opstår en realitetskonflikt, hvor det bliver åbenlyst, at verden ikke vil ændre sig på dine vegne, siger Einar Baldvin Baldursson til metroxpress.

Ifølge arbejdspsykologen løber mange danskere efter juleferien tør for håb, og når det sker, udfordres den mentale tilstand:

- Håbet er jo det, der gør, at vi har overskud til at tage en periode mere. Når det pludselig svinder, må vi se i øjnene, at hverdagen ikke ændrer sig til det, vi havde håbet på, og det påvirker os, siger Einar Baldvin Baldursson og understreger, at vi for at komme ud af elendigheden og forbedre vores 'mentale hygiejne' skal fokusere på meningsfulde pausehandlinger uden om jobbet.

- Den næste halvanden måneds tid, inden sommerens lys begynder at have en positiv effekt, handler det om at lave ting, som øger vores sociale værd, og her kan hobbyer være gavnlige.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx