Af Jonas Kuld Rathje - 27/12-17 10:17

Overblik: Her er årets mest stødende oplevelserOverblik: Her er årets mest stødende oplevelser

KLUMME: 2017 blev året, hvor de ægte krænkelser kom frem i lyset og med rette blev skammet ud i #metoo-kampagnen.

storybild

Jonas Rathje (Billede: Ida Marie Odgaard)

Men 2017 var også året for de meget små krænkelser, hvor intet syntes for småt, og hvor alle muligheder for medløber-likes på de sociale medier blev forfulgt og malket som med maskine.

2017 var året for de mange fødevarer-krænkelserDer var kostvejlederen, der skrev om 'sukker-folkedrab,' og der var lektoren, der var kød-forarget. Der var den prominente krænkelse af skoleeleven, der følte sig kørt over, fordi hun ikke måtte benytte en mikrobølgeovn på lærerværelset i frokostpausen og endte med at måtte spise sin medbragte kødsovs kold. En 'meget stødende og oprivende oplevelse på min ellers gode skole,' som det blev beskrevet i et læserbrev.

Nåjo. Så var der også de veganere, der følte sig krænket over, at der ikke var veganske alternativer til kød - HOS SLAGTEREN!!

2017 var året med forlystelses-krænkelserneDer var Tivoli-krænkelsen, hvor tidligere børnehjemsbørn brokkede sig over navnet på en forlystelse i Tivoli, hvorefter Den Gamle Have rettede ind; 'Det hjemsøgte Børnehjem blev til 'Det Hjemsøgte.' I Legoland måtte man efter facebook-shitstorm fjerne en tekst på forlystelsen Dragen, fordi man her nævnte en troldmand, der bryggede på en trylledrik til borgens kvinder, der 'drømmer om at blive yngre, smukkere og slankere.'

2017 var året for de nordiske krænkelserSverige var som altid foregangsland - blandt mange andre krænkelser med den legendariske om det problematiske i, at Gud generelt omtales som en 'han'.

Men også nordmændene kom godt efter det i år: Finansministeren røg i shitstorm for at klæde sig ud som indianer til en udklædningsfest, for det er jo en hån mod alle oprindelige folk, og et norsk leksikon gik i kast med at slette ordet 'indianer' fra opslagsværkets artikler.

2017 var året med selvkrænkelser»Hvorfor ser vi ned på folk med god hukommelse?« spurgte LA-profil Henrik Dahl i et fornærmet debatindlæg. Et problem, han må have opfundet til lejligheden, for det gør vel reelt ingen.

En aldrende translatør påførte sig selv en støj-krænkelse ved at tage på all inclusive-charter i skolernes efterårsferie for efterfølgende i et læserbrev at brokke sig over, at der var børn til stede. Som larmede. Selvkrænkelserne er krænkelsernes svar på 'at bygge' i kortspillet Casino. Du smider dit eget kort ned - og tager selv stikket hjem efterfølgende.

2017 var også året for de meget små krænkelser, som dog alligevel skulle udbasuneres og gives livFor eksempel problemet med de 12 musikpriser under Danish Music Awards, der i år alle gik til mænd (selvom der blandt de 100 mest populære sange og albums blot var 7, der var lavet af kvinder). Journalisten fra Politiken, der var fornærmet over folk med altaner, fordi de 'lukker resten af verden ude.'

Den gruppe forældre til skolebørn, der på deres afkoms vegne udtrykte mishag ved, at matematiklæreren havde bedt ungerne komme til tiden. Og omvendt også den lærer, der i et læserbrev udtrykte bondeanger over det overgreb, hun pludselig følte, det var, at hun sendte eleverne hjem med lektier. For det greb jo ind i deres fritid.

En økonomistuderende blev krænket over at se en tyk pige på TV. Politiken problematiserede i 2017 det faktum, at der er flest kaukasiske skuespillere i vestlige film, men undlod at tælle efter for indere i Bollywood-film eller asiater i kung-fu-film.

En stor gruppe danskere fandt det svært, at Røde Kors sendte dem en sms med en opfordring om at komme til lommerne.

Man kunne blive ved og ved og ved.

De rigtigt krænkede og alle de småkrænkede. Begge grupper har rigtig gode pointer - på nær den sidste gruppe.

Alle de små krænkelser risikerer at trække skindet af de rigtige krænkelser. Lidt som når den ene type af feminister bruger krudt på at angribe eller nedgøre en anden type af feminister - i stedet for at enes om at bekæmpe deres sande og fælles fjende: Patriarkatets hær af hvide, midaldrende cis-mænd.

Stærkt underholdende at beskue, men samtidig dybt forstemmende.

Godt nytår til alle jer småkrænkede typer.

Må I ved nytårsbordet mæske jer i store bøffer formet af den nye veganske hørfars og skåle i et godt glas vand til jeres dessert af iskold raw-kage. I absolut fravær af bordbomber med nøgne damer.

Vi ses i 2018 - jeg holder øje med jer!

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Legendarisk dansk band: Ulovligt...
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Casper Christensen afslører: Det sker...
bt.dk
Ubådssagen: Derfor vil livstid være...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx