Af - 02/09-13 21:30

Danmark er Nordens mest krigeriskeDanmark er Nordens mest krigeriske

I løbet af de seneste 20 år er Danmark rykket op blandt de mest krigsivrige nationer i verden, mener eksperter. Vi er gået fra forsvar til angreb.

storybild

Statsministeren besøgte i maj de danske tropper i Helmand-provinsen i Afghistan i forbindelse med, at Danmark trækker sig ud af landet. (Billede: Polfoto)

Danmark støtter som et af de eneste lande USA i at gå uden om FN og angribe Syrien. Det bekræfter den tendens gennem de seneste 20 år: Vi er blevet en krigsnation, der står USA meget nært og ikke tøver med at gå i krig.

Det forklarer to førende eksperter i sikkerhedspolitik.

»Vi har lavet en omstilling af vores forsvar, så det er gået fra at beskytte Danmark til at tage rundt i verden sammen med vores allierede. Vi adskiller os ikke bare fra de andre skandinaviske lande, men fra de fleste europæiske lande,« siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Obama har ingen smart Syrien-plan

Vant til krig
Han peger på, at de øvrige lande i Norden er mere tøvende, fordi de ikke vil lægge sig ud med Rusland.

Han bakkes op af Ole Wæver, professor i international politisk ved Københavns Universitet:

»
»Vi er blevet meget kraftige tilhængere af militære aktioner og står tæt på USA,« siger Ole Wæver og tilføjer:

»Og vi har været så begejstrede for os selv, at vi som et af de eneste lande mest fortæller positive historier om Irak og Afghanistan. Den negative fortolkning dominerer i de fleste andre lande, der var med.«


Derfor ser vi heller ikke den samme skepsis som i andre lande over for et angreb på Syrien uden FN, påpeger han.

»Det er ikke længere særlig kontroversielt i Danmark, at vi støtter USA i Syrien. Danmark er villig til at gå videre end mange andre,« siger Ole Wæver.

LÆS OGSÅ: Thorning og Obama skal diskutere angreb i Syrien

USA's duks
I morgen mødes den danske statsminister med USA's præsident, Barack Obama, i Stockholm sammen med lederne af Island, Finland Norge og Sverige. Og i det selskab har Danmark efterhånden fået en særstatus.

»Hvis du spørger i Sverige og Norge, synes de, vi er blevet nogle militærfascister, der konkurrer om amerikanernes gunst,« siger Peter Viggo Jakobsen, som peger på, at Danmarks krigsiver har resulteret i et bedre forhold til blandt andre USA.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Bestilte håndbajere til delegationen:...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx