Af - 08/06-16 04:00

Flere ægteskaber går i stykker indenfor et årFlere ægteskaber går i stykker indenfor et år

Antallet af ægtepar, der bliver skilt indenfor det første år er i kraftig vækst. Det skyldes især, at vi unge ikke vil gå på kompromis, mener eksperter

storybild

(Billede: Rune Evensen)

Bryllupsfesten er knap overstået, før det hele er forbi.

Et stigende antal især unge par vælger nemlig at blive skilt inden for det første år af ægteskabet.

Sidste år blev 372 par således skilt inden for et år. Frem til 2012 var antallet omkring 150 par om året, viser tal fra Danmarks Statistik.

Fremtidsforsker og direktør i Future Navigator, Liselotte Lyngsø peger på, at stigningen i skilsmisser skyldes, at vores kultur i dag er mere individualiseret end nogensinde før.

2014 sætter rekord for skilsmisser i Danmark
2014 sætter rekord for skilsmisser i Danmark

“Når vi møder hinanden i dag, er vi ikke vant til at dele og gå på kompromis. Vi er mere kantede, og vi er vant til at have uendeligt mange muligheder. Hvis noget ikke er sjovt længere, så stopper vi, mens legen var god. Sådan var det ikke tidligere. Der mødtes man som unge, stiftede familie og udviklede sig sammen”, siger hun.

Samme opfattelse har sognepræst Michael Wagner Brautsch.

“Der er helt klart en tendens i tiden til selvrealisering. Vi er vores eget livsprojekt, og hvis vi er i noget, som ikke føles fuldstændig rigtigt, eller hvis tingene ikke går, som vi synes, de skal, så mister vi hurtigt tålmodigheden”.

Ifølge Liselotte Lyngsø peger amerikansk forskning også på, at jo flere vi har været sammen med, inden vi bliver gift, desto dårligere odds har ægteskabet.

Flere ægtepar lader sig skille uden tænkepause
Flere ægtepar lader sig skille uden tænkepause

“Man kan sagtens forestille sig, at den adfærd vi har, hvor vi zapper rundt fra den ene mulige partner til den anden, gør os uegnede til at indgå i langvarige, dybe kærlighedsforhold”, siger hun og fortsætter:

“Nogle ville nok sige, at vi bliver mere forelskelsesdrevede frem for at være kærlighedsdrevede. Vi styrer mere efter suset istedet for at gå efter det lange seje træk.”

Men ser man på, hvad det er, vi ønsker os her i livet, så er det ikke friheden til at have en lang række kortvarige forelskelser, pointerer Liselotte Lyngsø.

“Når man spørger folk, hvad de drømmer om, så vil de gerne møde den eneste ene, som de kan leve et langt liv sammen med.

Ifølge Søren Marcussen, konsulent i skilsmisse-afdelingen hos Center for Familieudvikling, kan en forklaring på de mange hurtige skilsmisser også være, at man i dag kaster sig ud i et ægteskab ret tidligt, og at forelskelsen derfor ikke ‘har lagt sig’, før man går op ad kirkegulvet.

Hov, ikke alligevel, skat: Hvert tiende par fortryder kvik-skilsmisse
Hov, ikke alligevel, skat: Hvert tiende par fortryder kvik-skilsmisse

"Vi ved, at vi er i en manisk tilstand, når vi er forelskede, og at det varer i cirka et år. Og så vågner man måske pludselig op en dag i et forhold, som ikke helt er det, man håbede på, siger Søren Marcussen, som dog samtidig peger på, at de fleste skilsmisser fortsat sker efter seks-syv år.

Han forklarer, at det stigende antal korte ægteskaber også kan være et udtryk for, at de unge ikke har overskud til at kæmpe for at få det til at fungere.

"Nogle tænker nok: Det her bliver hårdt og svært at få til at fungere, så i stedet for at prøve for længe og trække pinen i langdrag, tager jeg en hurtig konsekvens og bliver skilt, siger han."

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx