Af Ritzau - 03/01-17 12:09; Opdateret: 03/01-17 17:05

Konkurser i den private ældrepleje fortsætter i 2017Konkurser i den private ældrepleje fortsætter i 2017

Mindst 11.648 ældre bliver berørt af, at 36 private plejefirmaer er gået konkurs siden 2013, melder FOA.

storybild

Et privat firma med fokus på ældrepleje er blevet erklæret konkurs. Dermed ser konkursbølge i branchen ud til at fortsætte i 2017. Genrefoto (Billede: Free/Colourbox)

To dage inde i det nye år har den første konkurs ramt et firma i den private ældrepleje.

Dermed ser bølgen af konkurser i plejebranchen ud til at fortsætte i 2017.

Ifølge fagforbundet FOA er OP Plejeservice ApS, der er blevet erklæret konkurs ved skifteretten i Aalborg, konkurs nummer 36. Forbundet tæller fra 2013, hvor markedet for privat ældrepleje for alvor blev givet fri.

Dermed er minimum 11.648 borgere og 1844 ansatte blevet berørt af konkurser i løbet af de seneste år, viser FOA's tal.

Overalt i landet har private firmaer opgivet at tjene penge på at støvsuge hos ældre og hjælpe dem med bad.

Og intet tyder på, at nytårskonkursen vil være unik i 2017. Det er meldingen fra FOA-formand Dennis Kristensen.

- Det er en meget trist udvikling. Jeg frygter, at konkurserne vil vokse, i takt med at kernevelfærden udsættes for konkurrence fra det private, siger han til FOA's hjemmeside.

- Jeg synes, at de ansvarlige politikere skal stoppe op og tænke sig meget grundigt om, for konkurserne går hårdt ud over de ældre borgere og de ansatte, siger han videre.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har i december meddelt, at han umiddelbart ikke har nogen "ideologiske kvababbelser" i forhold til, hvad man kan konkurrenceudsætte.

Han går derfor ind for at lade private stå for så stor en del af den offentlige service som muligt.

Dansk Industri (DI), der organiserer nogle af de største virksomheder inden for pleje- og omsorgsområdet, erkender, at branchen har et ansvar. Dog bør konkurserne ikke sætte en stopper for privat ældrepleje.

- Naturligvis har branchen og leverandørerne et ansvar – og det tager vi meget alvorligt. Men det er altså den enkelte kommune, som på dette område opstiller rammerne, der kan sikre et sundt og bæredygtigt marked, siger branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen.

I forbindelse med den seneste konkurs afbrød OP Plejeservice sit samarbejde med Aalborg Kommune med få timers varsel.

Det skete i juleferien og gik ud over 58 ældre borgere i Nibe-området. 20 medarbejdere fik samtidig et brev om, at de ikke ville få udbetalt løn 1. januar.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, hvor OP Plejeservice ApS er medlem, ser det som afgørende, at der bliver dæmmet op for konkurser i hjemmeplejen, så de ældre kan være trygge ved deres pleje.

Derfor bakker Dansk Erhverv op om en undersøgelse af konkurser i hjemmeplejen.

- Vi ved fra blandt andet Sundheds- og Ældreministeriets undersøgelser, at de ældre sætter pris på selv at kunne vælge, siger velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom i en skriftlig kommentar.

- Når det frie valg virker, har det vist sig at være en løftestang for en sund konkurrence på kvalitet. De private er eksempelvis rigtig gode til sende et kendt ansigt og skabe sammenhæng i plejen, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wow: Her er Danmarks dyreste...
bt.dk
Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Fik på puklen af sine tidligere fans:...
bt.dk
Vidste du det? 'Nybygger' er i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx