Af Tilde Liv Andersen - 11/12-17 22:50

Kim på 24 år var ikke til tandlægen i seks år: 'Jeg flækkede min tand på en lakridspibe'Kim på 24 år var ikke til tandlægen i seks år: 'Jeg flækkede min tand på en lakridspibe'

Godt 83 procent af danskerne mener ifølge ny undersøgelse, at det burde være gratis eller billigere at få tjekket tænderne.

storybild

(Billede: Privatfoto / Kim Kristensen)

Kim Kristensen på 24 år fra Kolding er en af dem, der synes det er alt for dyrt at gå til tandlæge. Fra han fyldte 18 til han blev 24 år, var han ikke til tandlægen én eneste gang.

»Jeg flækkede min tand på en helt almindelige blød lakridspibe. Den flækkede, da jeg bed i den. De sagde, at det kunne have været forebygget, hvis de havde opdaget, at min fortand var svag,« siger Kim Kristensen.

Og det endte med en regning på 5.500 kroner for den flækkede tand.

Alligevel er Kim Kristensen stadig skeptisk over at gå til tandlægen, han mener nemlig at priserne er alt for dyre, og der mangler informationer om hvorfor det er nødvendigt at komme afsted.

»Så længe jeg er i elev som kok, kommer jeg ikke til at tage oftere afsted, selvom jeg lige har fået den her regning. Men når jeg er færdig, gør jeg nok,« siger Kim Kristensen og tilføjer.

»Hvis det derimod var gratis, ville jeg uden tvivl komme afsted. Det ville heller ikke gøre noget hvis det kostede 300 kroner, men ofte ryger der jo meget mere på.«

Tandlægeregningen får unge til at holde sig væk

Et for sent tjek hos tandlægen kan hurtigt komme til at koste dig dyrt, særligt hvis du ikke får gjort det regelmæssigt. Alligevel fravælger mange unge under 30 at få tjekket tænderne, på grund af regningen, viser ny undersøgelse

Formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg fortæller, at han hver uge får unge ind med store tandproblemer, som et rutinetjek kunne have forhindret.

“Vi har 1-2 patienter om måneden, der er under 30 år, som kommer ind, hvor vi tænker, for pokker hvor er det ærgerligt, at du ikke kom for et år eller to siden. For så havde vi måske kunne nøjes med at lave en tandrensning i stedet for at hive tanden ud,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ifølge en ny undersøgelse fra Voxmeter foretaget for Tandlægeforeningen mener 82,9 procent af danskerne at det enten skal være gratis at gå til tandlægen, eller at prisen skal sættes ned. Værst er det mellem de 18-34 årige hvor 44 procent af dem mener, at prisen afholder dem fra gå regelmæssigt til tandlægen.

“Hvis man skal have lavet en almindelig undersøgelse og en forebyggende behandling, så koster det i måske mellem 300-500 kroner om året. Det er selvfølgelig mange penge, men det bliver virkeligt et problem, hvis man kommer ind, og skal have lavet en stor behandling, så bliver det pludselig 3-5 tusinde kroner,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Og det beløb kan vise sig at blive langt højere. På klinikken i Kolding hvor Freddie Sloth-Lisbjerg er tandlæge, har han oplevet en patient komme ind, som ikke havde været der i 7 år. Og det blev til en regning på 28.000 kroner, selvom det kunne være forhindret. 

Vidste du:

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du går til tandlæge hvert 2. år, også selvom du ikke har nogen symptomer på dårlige tænder. Kilde: Sundhedsstyrelsen

» “Det er ikke specielt dyrt at gå til tandlæge en gang om året, men det kan godt blive dyrt at lade være. For hvis man venter for længe og først kommer, når det er for sent, så kan det være, at jeg bliver nødt til at lave en stor behandling,” Freddie Sloth-Lisbjerg«

Voxmeter undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget blandt 1005 repræsentativt udvalgte personer for Tandlægeforeningen.

44 procent af de unge mellem 18-34 år siger, at de ikke synes de har råd til at gå til tandlægen.

72 procent af danskerne mener, at vi skal bruge flere offentlige tilskud til tandbehandling

37 procent synes at tandlægebesøg bør være gratis

81 procent af tandlægeregningen er egenbetaling, resten er offentligt tilskud.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

1,2 mio. danske passwords lækket på...
bt.dk
Prins Harry har valgt sin forlover...
bt.dk
Wozniacki bedre rustet end tidligere:...
bt.dk
Pernille Skipper står foran sit livs...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx