Af - 20/04-16 15:49

Mette Line ville skilles efter hendes mand blev hjerneskadetMette Line ville skilles efter hendes mand blev hjerneskadet

- Mette Line kunne ikke kende sin mand, da han vågnede fra koma

Bildstrecke im Grossformat »

For 12 år siden lærte Mette Line og Kristian hinanden at kende gennem en datingside. Siden fik de børn, købte hus, blev gift og fik det fælles efternavn Boserup. Ifølge dem selv var de en ret gennemsnitlig børnefamilie. Indtil Kristian bliver hjerneskadet.

En lørdag formiddag i 2014 har Kristian influenzalignende symptomer, han er træt og skvattet. Mette Line er ude i haven og bygge snemand med børnene. Men pludselig opdager hun, at hendes mand ligger krampagtigt på gulvet.

Han bliver sendt afsted med en ambulance, mens Mette Line får styr på børnene og låser huset af, før de kører mod hospitalet. Der går fem timer, før de ser Kristian igen. Han ansigt hænger i den ene side, men han kan stadig tale. Dog lidt omtåget. Han har fået en blodprop i halsen, som har stoppet for blodtilførslen til hjernen.

Kristian bliver opereret i kraniet for at undgå yderligere skader på hjernen. Efterfølgende ligger han 10 dage i koma. Herfra kommer han langsomt tilbage, men ikke som før. Kristian er blevet lam i venstre side af kroppen og ligger som en grøntsag i hospitalssengen. Og så er han blevet hjerneskadet.

- Jeg kunne ikke finde den Kristian jeg kender. Det er svært at sætte fingeren på, hvad der er anderledes. Det handler meget om følelser, siger Mette Line til metroxpress.

Studie: 17 af 40 tidligere NFL-spillere er hjerneskadet
Studie: 17 af 40 tidligere NFL-spillere er hjerneskadet

Der er store kognitive konsekvenser ved så store skader på den højre side af hjernen. Det er blandt andet manglende empati, situationsfornemmelse og initiativ. Ligesom det kan være svært at samle opmærksomheden, holde overblik og udtrykke følelser. Hjerneskaden har altså betydet, at Kristians person og adfærd har ændret sig.

Hvis jeg sad og talte med én, så kunne jeg finde på at gå. Først bagefter tænkte jeg, hvorfor fanden gjorde du det?"

Sådan siger Kristian. Han ved godt, at han er blevet en anden. Mette Line er også blevet en anden; hvor hun før var kone er hun nu plejer. Derfor har deres relation ændret sig.

Politiet sigter hjerneskadet psykiater for patients død
Politiet sigter hjerneskadet psykiater for patients død

Samtidigt er Mette Lines liv sat på pause. Hun går ikke længere på arbejde, men afleverer børn om morgenen, tager ud på hospitalet til Kristian i løbet af dagen, henter børn om eftermiddagen, tager hjem og bekymrer sig om aftenen. Hun jonglerer med et sygehusvæsen, der ikke føles tilfredsstillende og en mand, der er en anden, end ham hun giftede sig med. På et tidspunkt er hun så stresset, at da hun kører bil, ved hun ikke, hvor hun er. Om det er morgen eller aften.

- En dag siger de til mig på hospitalet, at jeg skal holde op med at komme hver dag, fordi jeg går i stykker af det, siger Mette Line.

Hun er så udmattet, at hun græder konstant. Og så kommer hun til en erkendelse:

Det går op for mig, at jeg ikke kan byde mine børn det. Så det bliver et valg mellem børnene og Kristian. Og børnene vinder"

Parret beslutter at lade sig skille. Kristian er vred og ked af det. Over at være blevet en anden, end den han ville være. Over at blive forladt. Men han kan godt forstå Mette Line.

- Det er sgu da ikke fedt at blive forladt, jeg blev vred. Og jeg forstod ikke hvorfor, men det gør jeg jo nu. Mette Line kan ikke køre sig selv og ungerne ned for at skulle passe på mig. Og det skal ikke skade børnene, de skal ikke være gidsler. Der var ikke nogle andre udveje for os, siger Kristian.

Alligevel flytter han efter et år hjem i huset til Mette Line og børnene, da der ikke længere er plads til ham på behandlingscentret. Alternativet er at sende Kristian på plejehjem. Men efter et halvt år er deres fælles hus solgt, og de flytter hver til sit. Kristian flytter i en handicapvenlig lejlighed anvist af kommunen, Mette Line køber et hus i Virum.

Peter Schmeichel flytter sammen med tidligere Playboy-model
Peter Schmeichel flytter sammen med tidligere Playboy-model

I dag er hun stadigvæk i energiunderskud, men hun føler, at hun har fået lidt luft igen ved at flytte for sig selv. Hun har fået rum, hvor hun kan trække sig. Hvor ingen kræver noget af hende. Men hun er blevet mødt af nogle vrede fra venner og familie, fordi hun gik fra Kristian.

Det er et valg, der stadigvæk gør, at jeg føler dårlig samvittighed. Må man gå fra en syg man? Er jeg for svag?"

Sådan siger Mette Line, og hendes seksårige søn Cyron svarer på det retoriske spørgsmål:

- Nej mor, du er ikke svag.

Han bor sammen med sin søster på 11 år hos Mette Line. De ser deres far tirsdag og fredag, hvor Mette Line også er der. Det tidligere ægtepar taler også sammen flere gange om dagen for at høre, hvordan hinanden har det. Og fordi Mette Line stadig passer på Kristian.

- Jeg er hele tiden bange for, at der sker en fejl, fordi plejen er så elendig, siger hun.


Historien om ægteskabet, der ikke kunne holde til en hjerneskade, portrætteres i dokumentarfilmen “Dem vi var”. Den har premiere 20. april i biografer over hele landet.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Muslimske kvinder løber risici ved skilsmisse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx