Af - 03/12-15 11:52; Opdateret: 03/12-15 13:50

Ny måling: Danskerne siger rungende NEJNy måling: Danskerne siger rungende NEJ

Helt frisk måling spår klar sejr til nej-siden. Holder prognosen, er det en iskold afvaskning af Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af det politiske establishment, siger politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Bildstrecke im Grossformat »

Helt ny målingerne: Vælgerne siger klart nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning. Nej'et er udtryk for afgrunddyb midtilid til EU og det politiske establishment herhjemme, siger politisk analytiker Henrik Qvortrup.

Indtil for bare få dage siden var der dømt dødt løb mellem ja- og nej-siden.

Men på dagen, hvor danskerne skal til stemmeurnerne for at stemme ja eller nej til at erstatte det danske EU-retsforbehold med en tilvalgsordning, står ja-partierne med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen til at få en syngende vælgerlussing, der vil give genlyd i hele Europa.

Hele 48 procent af danskere vil stemme nej, mens blot 41 procent vil stemme ja.

11 procent er stadig i tvivl.

1385 valgsteder åbner for 4.151.381 vælgere
1385 valgsteder åbner for 4.151.381 vælgere

Det viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress fra i går klokken 13.24 til i dag klokken 08.38 blandt 1.455 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet.

- Holder prognosen – og jeg vil gerne understrege, at det er en prognose - er det
den koldeste afvaskning til det politiske establishment i mange år. Det er udtryk for en dyb mistillid ikke bare til EU, men også til vores hjemlige politikere, siger metroxpress' politiske analytiker Henrik Qvortrup og tilføjer:

- Ja-partierne troede, at de kunne køre sejren hjem med en tilbagelænet kampagne. Da det ikke virkede, begyndte de at skræmme. Først her i 11. time har de forsøgt sig med en konstruktiv kampagne. Men for sent.

Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering
Thulesen Dahl: EU-nej åbner dør på klem for DF i regering

Den statistiske usikkerhed i målingen er plus/minus 2,6 procentpoint, så selv når der tages højde for det, er nej-flertallet statistisk signifikant, siger Lars Gylling, kommunikationschef for YouGov i Norden og understreger ligesom Qvortrup, at der er tale om en prognose.

- Men jeg vil blive meget overrasket, hvis prognosen skyder ved siden af valgresultatet, siger han.

Ser man på gruppen af tvivlere, er der ifølge Lars Gylling tale om en broget og politisk rådvild gruppe, hvoraf en stor del heller ikke ved, hvad de vil stemme partipolitisk.

- Det er vanskeligt at sige noget helt præcist om denne gruppe, men den tenderer mod at have en overvægt at nej-sigere, siger han.

EU-kritisk parti retter fejl i sit kampagnemateriale
EU-kritisk parti retter fejl i sit kampagnemateriale

Ja-partierne skal ifølge målingen ikke sætte deres lid til, at nej-vælgerne i større omfang end ja-vælgerne bliver hjemme i sofaen i dag: 90 procent af de adspurgte nej-vælgere siger, at de helt sikkert eller sandsynligvis vil afgive deres stemme i dag. Blandt de adspurgte ja-vælgere er det tal 88 procent.

LÆS OGSÅ: Tyrkisk politi napper 1300 migranter dagen efter EU-aftale

LÆS OGSÅ: Løkke: Tyrkiets flygtningeopbremsning skal følges tæt

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Studerende anklagede Støjberg for at...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Borgere i protest: Historisk kro står...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx