Af - 26/12-13 13:59

Derfor er julemørket så hyggeligtDerfor er julemørket så hyggeligt

Det er vinter, og det er mørkt. En pestilens for mange, men også tiden til hygge, stearinlys og indendørs varme.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

For nogle mennesker er de mørke måneder lige frem de bedste. Det er de blandt andre for én af Videnskab.dk's læsere, Gitte Hansen:

- Jeg elsker mørket, og jeg elsker de mørke aftener. I det hele taget bliver jeg mere øv, når dagene igen bliver længere. Hvordan kan det være? spørger hun i en mail til Spørg Videnskaben.

Ph.d. og gyserekspert Mathias Clasen fra Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet. Mathias Clasen forsker blandt andet i evolutionspsykologien bag menneskets opfattelse af mørke og siger til Videnskab.dk om, hvorfor mange af os synes, at vintermørket er hyggeligt.

- Nu kan jeg jo ikke komme med nogen forklaring på, hvorfor netop Gitte Hansen godt kan lide mørke. Men der findes i vores art nogle helt fundamentale biologiske og psykologiske årsager til, at mørket er en helt speciel størrelse for os mennesker, da det både kan være skræmmende og hyggeligt,« fortæller Mathias Clasen.

Når hyggen og vores mange oplyste juledekorationer og stearinlys skal forklares skal man ifølge Mathias Clasen flere millioner år tilbage i historien:

- Svaret er nemlig, at det formentlig ikke er mørket, der er hyggeligt, med derimod lyset i mørket.
Vi synes, det er hyggeligt at sidde indenfor – omkring bålet så at sige – og kigge ud på mørket. Det giver os den samme gode følelse i kroppen i dag, som det gav vores forfædre på den østafrikanske savanne for 2,5 millioner år siden. Ved juletid, hvor det er allermørkest, går vi endda til ekstra længder for at virkelig at fylde på med den gode følelse, siger han til Videnskab.dk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Foråret begynder ved jævndøgn
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx