Af - 10/11-16 04:00; Opdateret: 11/11-16 09:06

Hundredevis af kvinder får ikke livsvigtige kræftsvarHundredevis af kvinder får ikke livsvigtige kræftsvar

340 kvinder med svære celleforandringer blev ikke fulgt op indenfor de anbefalede tidsgrænser, viser ny rapport. Stærkt utilfredsstillende, mener Kræftens Bekæmpelse

storybild

Hvert år får hundredevis af kvinder, der har svære celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft, ikke livsvigtig opfølgende behandling i tide.

Det viser Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening årsrapport for 2015. Her fremgår, at 4,4 procent af prøver med alvorlige celleforandringer, svarende til 340 kvinder, ikke er fulgt op indenfor de anbefalede tidsgrænser.

Ud af alle abnorme og uegnede celleprøver blev hver syvende ikke fulgt op inden for de anbefalede tidsgrænser

Jeanette er uhelbredeligt syg: Måske bliver jeg ikke 35 år
Jeanette er uhelbredeligt syg: Måske bliver jeg ikke 35 år

- Det er alvorligt utilfredsstillende, at så mange kvinder ikke får besked, så der kan følges op på testens resultater, uanset hvad uregelmæssighederne skyldes, for kvinder skal kunne have tillid til, at de får svar Og jeg er især optaget af den manglende opfølgning for kvinder med svære celleforandringer, for de er jo i særlig grad i risiko for at udvikle livmoderhalskræft, kritiserer overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Ulla Axelsen, som opfordrer til, at kvinder ikke tror, at intet nyt er godt nyt.

Ledende overlæge og forsker, Regionshospitalet Randers, Region Midtjylland, Berit Andersen, fortæller, at det er vigtigt, at celleforandringer både bliver fundet og fulgt op på gennem screeningsprogrammet.

Usikker sex dræber 123 om året
Usikker sex dræber 123 om året

- Forudsætningen for, at et screeningsprogram virker er, at der bliver fulgt op på det man finder, og man vil helst have, at der bliver fulgt op på alle prøvesvar. Især når det er svære celleforandringer”, siger hun og peger på, at der i 2017 er en ny løsning på vej, hvor kvinder får direkte besked om, at de skal henvende sig til deres egen læge for at få prøvesvar.

- Det er lige nu praksis i Region Midtjylland, og det kan være årsagen til, at Region Midtjylland ligger lidt bedre end de andre regioner, når det kommer til opfølgning, Berit Andersen.

Offer for livmoderhalskræft: Vær opmærksom på disse symptomer
Offer for livmoderhalskræft: Vær opmærksom på disse symptomer

Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Ulla Astman, skriver i et svar til metroxpress, at opfølgning på screening er et område, de har fokus på.

Forudsætningen for at et screeningsprogram virker er, at der bliver fulgt op, og at det selvfølgelig ikke er i orden, hvis der ikke bliver fulgt op på ens resultater inden for tidsgrænserne. Det går ikke, at man måske overser celleforandringer. Det skal der hankes op i. Danske Regioner er derfor i gang med at udvikle en ny løsning for svar, hvor det ikke kun er den praktiserende læge, men også kvinden selv, der får svar på, at hendes prøvesvar ligger klar. Det er en løsning fra Region Midtjylland, der er i gang med at blive udbredt til alle regioner.

***Artiklen er rettet den 11.11.16 efter Danske Regioner gjorde metroxpress opmærksom på, at det ikke er det færdige prøvesvar, der sendes direkte til kvinder, men en besked om, at deres prøvesvar ligger klar til dem.***

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
800 år gammelt dansk slot får vild...
bt.dk
Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Bær tilbagekaldes - kan give...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx