Af JEPPE FINDALEN - 20/04-17 04:00

Efter teknisk brøler: Hovedstaden underdrev omfangetEfter teknisk brøler: Hovedstaden underdrev omfanget

Region Hovedstaden får kritik for at have underdrevet omfanget af den tekniske brøler, som har betydet, at tusindvis af ambulanceopkald ikke er blevet optaget og gemt.

storybild

Arkivfoto (Billede: Scanpix/Claus Fisker)

Region Hovedstaden underdrev omfanget af en teknisk brøler, der betød, at 93.760 radioopkald mellem ambulancer og akutcentralen ikke blev optaget og gemt. Det møder kritik fra fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V):

»Det overrasker mig, at der er tale om så mange mistede lydoptagelser. Når man læser den redegørelse, Region Hovedstaden har lavet tidligere, får man ellers indtryk af, at der er tale om få opkald, og det kan man vel ikke sige, når regionen nu selv skønner, at det drejer sig om ca. 93.000 opkald, der ikke er blevet optaget.«

Hun henviser til en redegørelse, som Region Hovedstaden sendte til ministeriet den 24. januar, som tog udgangspunkt i en konkret sag, som MX har afdækket, hvor et opkald ikke var blevet optaget.

Dengang skrev koncerndirektør Svend Hartling fra Region Hovedstaden, at det tekniske svigt skyldtes en forkert tilsluttet telefonpult på akutcentralen og tilføjede:

‘Konsekvenser heraf er, at der formentlig er andre opkald, der heller ikke er blevet optaget. Det skal dog understreges, at langt hovedparten af opkald er blevet optaget i perioden,’ hed det i redegørelsen.

Men som BT i mandags kunne afsløre, er det næsten hver tredje af de cirka 300.000 ambulance-opkald i perioden fra april 2016 til januar i år, der ikke er blevet optaget, som det ellers er standard i alle landets regioner.

Fejlen hos Region Hovedstaden blev fundet som følge af metroxpress’ afdækning af, at der i sagen om den treårige dreng Htaws tragiske dødsfald på Bornholm manglede en central optagelse af et ambulance-opkald.

Ifølge Region Hovedstaden er fejlet nu rettet, så alle opkald nu igen bliver optaget. Regionen er i går ikke vendt tilbage med en kommentar på underdrivelsen.

Treårige Htaw Rot døde af et astmaanfald på Bornholm den 8. oktober 2016. Sagen bliver nu undersøgt af Styrelsen for Patientsikkerhed for, om han kunne have fået en bedre behandling, hvis Bornholms akutlægebil havde været i drift. MX har afsløret, hvordan et vigtigt opkald i sagen ved en fejl ikke er blevet optaget og gemt.

V kræver akutplan for livstruede patienter i hovedstaden
V kræver akutplan for livstruede patienter i hovedstaden

Politiker: Utroligt det ikke blev opdaget

Sagen vækker også undren hos Torben Kjær, der sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for Enhedslisten.

Han har fulgt sagen om den treårige Htaw Rots død på Bornholm tæt og stillet en række spørgsmål om den manglende lydoptagelse.

»Det lyder utroligt, at der skal en tragisk hændelse til, før man opdager sådan en fejl. Der er åbenbart ikke noget hos hverken regionen eller leverandøren, der reagerer ved manglende optagelse,« siger Torben Kjær, som nu vil stille opfølgende spørgsmål i sagen.

Den tekniske fejl i Region Hovedstadens radiosystem SINE bestod i en forkert tilslutning af en telefonpult på akutcentralen.

Region Hovedstaden understreger, at de opkald, som ikke er blevet optaget, alene rummer koordineringer af og statusmeldinger fra regionens ambulance – og ikke lægefaglige vurderinger. En forklaring, som Torben Kjær er skeptisk over for:

»Det virker mærkeligt. Jeg har svært ved at tro, at det kun er koordineringer, der er gået tabt i de mange opkald,« siger han.

»Det overrasker mig, at man (Region Hovedstaden, red.) ikke finder fejlen. Man må jo så ikke have en teknisk opsætning, hvor man finder den slags fejl. Det håber jeg, at man får rettet op på nu.«

Kim Høgh, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

LÆS OGSÅ: Sundhedsplatformen udskrev forkerte medicindoser

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Massivt jordskælv ryster ønation
bt.dk
Lystfisker fik helt usædvanlig...
bt.dk
Oprevet over at se Ivanka Trump:...
bt.dk
'Notting Hill'-stjerne død: Blev kun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx