Hospitaler holder syges familiemedlemmer udenforHospitaler holder syges familiemedlemmer udenfor

Pårørende til psykisk syge føler, at sundhedsvæsnet kobler dem af. Det kunne ellers gavne de syge, hvis familiemedlemmerne blev betragtet som en ressource frem for en byrde, mener de.

storybild

Pårørende til psykisk syge føler, at sundhedsvæsnet burde gøre mere for at inddrage dem i behandlingen - for de sindslidendes skyld. (Billede: Polfoto/Torben Åndahl/arkiv)

- Dig vil vi ikke tale med.

Sådan lød meldingen, da 54-årige Lene Jacobsen fra Aarhus for et par måneder siden ringede til Center for Spiseforstyrrelser for at få ændret en behandlingstid for et af hendes nære familiemedlemmer, der lider af bullimi.

'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'
'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'

- Vi pårørende burde være en vigtig ressource, for vi kan hjælpe med at motivere den syge og hjælpe med at holde styr på behandlingen. Men i stedet møder man tit holdningen 'hvad laver du her', fortæller Lene Jacobsen.

- Der er jo ikke noget mærkeligt i at køre et familiemedlem på skadestuen, hvis vedkommende brækker benet. Så kan man også lige hjælpe med at huske, hvornår krykkerne skal leveres tilbage til hospitalet og så videre. Det burde være på samme måde for psykisk syge, mener hun.

Joachim B. til syge: I er på luksuskontanthjælp
Joachim B. til syge: I er på luksuskontanthjælp

Men hun er langt fra den eneste, der oplever, at man tværtimod mødes af tabu og lukkethed som pårørende, når der er tale om en psykisk syg. Det vurderer Dorte Nielsen, næstformand i foreningen Pårørende til personer med Spiseforstyrrelse.

- Pårørende opfattes tit som en klods om benet. Vi oplever tit og ofte, at systemet lukker af overfor de pårørende. Er patienten over 18 år, kan man næsten ikke få et ord indført, siger hun.

Kommune om Ringbo-drab: Ingen sikkerhedsfejl
Kommune om Ringbo-drab: Ingen sikkerhedsfejl

- I det daglige kan man ofte ikke engang få at vide, om de er indlagt eller ej, og dermed er de ansatte med til at fastholde et tabu omkring psykisk sygdom. Hvis man er bekymret og ikke kan få noget at vide, så bliver man desperat, forklarer Dorte Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Stewardesse faldt ud af fly og døde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx