Af - 07/10-15 16:38

TV: Følg med i jagten på en morderTV: Følg med i jagten på en morder

En FBI-agent og en tidligere dansk betjent genåbner uopklarede mordsager i ny programserie. Vi fascineres af ondskaben, der er en del af os selv, forklarer professor i psykologi.

Kanal 5 har i aften premiere på udsendelsen "FBI's danske mordmysterier", hvor en FBI-agent og en tidligere, dansk politimand genåbner gamle danske mordsager.

Aftenens program handler om "Pernille-sagen", hvor den 14-årige Pernille blev fundet hængt i et gelænder i sine forældres hjem i 2006.

Men hvad er det, der fascinerer os ved mordsager? Det har Jørn Halberg Beckmann, der er professor i psykologi et bud på. Han har selv været med til at opklare omkring 50 mordsager ved at lave psykologiske profiler af morderne.

- Vi kan jo se, hvor fascinerede vi er af krimier. I en ordentlig krimi skal der altid være et mord. Vi drages mod det ukendte. Det er ligesom en opgave, vi får stillet, hvor man kan konkurrere med kæresten om, hvem der er morderen.

Væltet træ afslørede 1.000 år gammel mordgåde
Væltet træ afslørede 1.000 år gammel mordgåde

Han fortæller, at vi tiltrækkes ondskaben, fordi den er en del af os selv, som vi til daglig fortrænger.

- Normalt lever de fleste jo et kedsommeligt liv. Et mord er noget, der rækker ud over det almindelige. Det hander også om vores egen destruktive kraft. Jeg vil tro, at selv fredelige kommunalpolitikere kan blive drevet til at sige, at "det kan jeg ikke holde ud" og så slå vedkommende ihjel. Selvom det jo er det mest forbudte, vi kan tænke. Det er vores fortrængte aggresivitet, vi får lov at leve ud, når vi følger med i drabssager.

Han fortæller, at jo ældre en sag er, jo sværere vil den typisk være at opklare. Han har selv siddet med en uopklaret mordsag, der fyldte 150 ringbind. Men nye oplysninger og ny teknologi kan pludselig føre til nyt håb om opklaring af mordgåderne.

Afsløret af hofteben i malerspand: Søskendepar dræbte og spiste forældrene
Afsløret af hofteben i malerspand: Søskendepar dræbte og spiste forældrene

Om flere mord bliver opklaret i programserien, tør han ikke gætte på.

- Men et helhjertet forsøg på at finde nye sammenhænge er meget positivt, siger han.

Første afsnit af FBI's danske mordmysterier sendes onsdag aften klokken 21.00

FBI-efterforsker: Sådan ser et
FBI-efterforsker: Sådan ser et "typisk" mord ud

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx