Af Lea Ostenfeld Bitsch - 22/12-15 07:16

Sådan redder du dine støvler fra vejsaltetSådan redder du dine støvler fra vejsaltet

Er dine læder- eller ruskindsstøvler blevet misfarvet af vejsaltet, så frygt ikke. Her er de gode råd til, hvordan skoene kan reddes.

storybild

(Billede: Polfoto)

Selv om vinteren i år ikke har været præget af voldsomme mængder sne og slud, så har der alligevel været brug for vejsalt på fortovene. Og saltet kan være hårdt for dine vinterstøvler.

Det fortæller Johnny Rodam, der for teamleder for tekstilafdelingen i Teknologisk Institut.

Sådan bliver julevejret
Sådan bliver julevejret

- Salt er hygroskopisk, hvilket vil sige, at det tiltrækker sig fugtighed. Og når der kommer salt på støvlerne, suger det fugtigheden ud af læderet og udtørrer det, siger Johnny Rodam, der også fortæller, at man skal være særligt opmærksom på ruskind.

- Ruskind er en meget åben type læder, og der er derfor også en langt større overflade, hvor saltet kan komme ind og trække fugten ud af skindet. Derfor har ruskind også lettere ved at udtørre end eksempelvis glat læder, siger han.

Lavinehunde finder ingen personer i snemasser
Lavinehunde finder ingen personer i snemasser

Selv om dine støvler skulle tage skade af saltet, så er der ingen grund til at kassere dem. Ved hjælp af nogle enkelte råd kan du få dine støvler tilbage i topform.

Det fortæller Nickie Rosenberg. Hun er en af ejerne af Rosenberg Skomageri, der ligger i København, og hun anbefaler en simpel blanding, som kan komme problemet til livs.

Faren sendte søn i skole med denne trøje: Kan du se hvorfor den forarger?
Faren sendte søn i skole med denne trøje: Kan du se hvorfor den forarger?

- Hvis man får salt på sine støvler, så kan man benytte sig af en eddikeblanding. Den skal bestå af halvt eddike og halvt vand, og det er allerbedst, hvis man kan få fat i en vandforstøver, så man slipper for at gnide det ind. Derefter skal hele skoen dækkes, siger Nickie Rosenberg. Herefter klarer eddikeblandingen resten.

Hun fortæller, at netop eddikevand er godt til denne opgave, da eddiken trækker saltet ud af materialet, og hun anbefaler også, at man benytter sig af en klar eddike, da den mørke eddike særligt på lyse skintyper kan ændre farven.

DMI: Vi får en brun jul med storm
DMI: Vi får en brun jul med storm

Til gengæld skyder hun det gamle husmortrick med at bruge mælk helt ned.

- Glem alt om at bruge mælk. Man risikerer nemlig, at der kommer til at sidde mælkerester i skoen, og det kommer til at lugte voldsomt med tiden. Så det anbefaler vi ikke.

Efter at have brugt eddikeblandingen er det vigtigt, at man også får behandlet sine sko med både læderfedt eller ruskindsopfrisker samt en god omgang imprægnering, fortæller Nicki Rosenberg.

DMI advarer: Pas på glatte veje hele dagen
DMI advarer: Pas på glatte veje hele dagen

Det holdning deler Johnny Rodam fra Teknologisk Institut også.

- Det bedste man kan gøre, for at undgå problemet, er, at give skoene noget læderfedt, da fedtet holder saltet ude men beholder fugtigheden på indersiden. Læderfedt fungerer derfor som en såkaldt membran på skoen, fortæller Johnny Rodam.

Han har også svært ved at sige, præcis hvor ofte man bør skal give sine støvler læderfedt. Men alt efter, hvor hårdt vejret er, bør man ifølge Johnny Rodam gøre det cirka en gang om måneden - i de særligt snefulde perioder hver 14. dag.

/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: Får vi hvid jul? Her er den endelige dom

LÆS OGSÅ: DSB skal udbetale bunkevis af kompensationer

LÆS OGSÅ: Stor juleøltest med Specktors: Fra ‘Gul sne’ til ‘Julestjernen’

LÆS OGSÅ: Minister efter kritik: Hjemløse-penge kommer tidligere næste år

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Red Arrows-fly meldes styrtet til...
bt.dk
Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
Falck fyrer 570 medarbejdere i Danmark
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx