Af Ritzau - 31/01-17 19:34; Opdateret: 31/01-17 20:21

Afskaffet energiafgift spøger stadig på ChristiansborgAfskaffet energiafgift spøger stadig på Christiansborg

Statsministeren afviser, at Venstre har kaldt omstridt energiafgift ulovlig, selv om den ikke var det.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste under tirsdagens spørgetime, at Venstre-folk har kaldt PSO-afgiften ulovlig. (Billede: Scanpix/Sophia Juliane Lydolph)

Under tirsdagens spørgetime i folketingssalen kom et spørgsmål til statsministeren, der var lige så direkte som det efterfølgende svar.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, spurgte ind til den omstridte PSO-afgift, som et flertal i november blev enig om at afskaffe ved at hæve bundskatten.

- Hvorfor blev vælgerne konstant informeret om, at EU havde erklæret PSO'en ulovlig, når dette ikke var sandt, spurgte Uffe Elbæk statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Afgiften blev i dele af pressen og af politikere fra flere partier - heriblandt fremtrædende Venstre-folk - betegnet som "ulovlig" og en "bunden opgave".

I "Aftale om afskaffelse af PSO-afgiften", som Venstre-regeringen 17. november indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og De Konservative, lød det også:

- Europa-Kommissionen har erklæret PSO-systemet traktatstridigt. Det er en bunden opgave at finde en langsigtet løsning, der sikrer finansieringen af den grønne omstilling.

Men EU-Kommissionen havde kun rejst tvivl om lovligheden og havde ikke offentligt erklæret PSO'en ulovlig eller truet med at anlægge sag ved domstolen.

Svaret til Uffe Elbæk kom prompte fra statsministeren:

- Det blev vælgerne heller ikke.

- Vi har fra starten sagt, at der er to grunde til, at vi skal gøre det her, sagde han med hentydning til ønsket om en bedre konkurrencekraft, og hvad han kalder EU-argumentet.

- Det er i fuldstændig overensstemmelse med sandheden. Den danske PSO var problematiseret af EU, der blev sat spørgsmålstegn ved legaliteten af det.

I sidste ende er det kun EU-Domstolen, der kan dømme PSO-ordningen ulovlig og dermed tvinge Danmark til at ændre eller afskaffe den.

Ved Folketingets afslutningsdebat sidste år sagde Lars Løkke Rasmussen, at den var i strid med EU's regler:

- PSO-afgiften, den er i strid med EU's regler. Den er i øvrigt også skruet sådan sammen, at den er meget dyr for danske virksomheder og familierne, lød det dengang.

PSO-afgiften finansierede den grønne omstilling. Problemet med den grønne afgift var, at det kun var vedvarende energi produceret i Danmark, der kunne få støtte.

Dermed blev udenlandske producenter af grøn energi diskrimineret, lød argumentet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt billede får nettet til at koge...
bt.dk
Jim Lyngvild viser sig helt nøgen:...
bt.dk
'LA'ere går imod burkaforbud, men vil...
bt.dk
Landsholdet skal finde nyt tøj: Dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx