31/10-17 14:29

For eller imod: Skal børn dyrke voksenmotion?For eller imod: Skal børn dyrke voksenmotion?

Fysiologisk er der bedre ting, børn kan foretage sig, end at bevæge kroppen i et fitnesscenter eller med løb. Men er det ligefrem skadeligt?

storybild

Unge drenge er i størst fare for at komme galt afsted i et fitnesscenter, hvis de styrketræner uden vejledning og blot kopierer, hvad de muskuløse voksne omkring dem gør, vurderer Morten Zacho. Scanpix/Claus Fisker/Arkiv

København. Hører du til de forældre, der stædigt forsøger at holde dit barn ude af et fitnesscenter, eller tager du dem selv med, når du besøger træningsfaciliteterne i den lokale hal?

Mens løb og fitness er kravlet op blandt de mest dyrkede motionsformer for voksne, er de også blevet noget, alle børn stifter bekendtskab med. Det er nemlig helt naturligt, at børn inspireres af og får lyst til det, deres forældre eller ældre søskende laver.

- Løb er generelt set ikke i overensstemmelse med børns grundlæggende fysiologi og heller ikke ideelt for den fysiske udvikling, fortæller Morten Zacho, der er idrætsfysiolog ved Center for Aktiv Sundhed.

Ifølge ham er det ideelt at udsætte børn for alsidig og motorisk træning, så de bliver gode til at bevæge sig. De skal lære at bevæge sig, holde balancen, skifte retning og mærke, hvor kropsdelene er henne. Og så skal de associere bevægelse med noget positivt.

- Voksne trues af overvægt og stillesidning, så de skal arbejde fysisk. Men det vigtigste for børn er, at de bliver gode til at bevæge sig. For hvis de får det med i bagagen fra starten af, er der større chance for, at de bliver ved med at være aktive som voksne, siger Morten Zacho.

Etablerer man ikke en god forbindelse til kroppen som barn, så er sandsynligheden for, at man starter til zumba eller crossfit som voksen meget lille.

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) slår man også på tromme for, at børn får grundlæggende motoriske elementer ind med modermælken. De skal helst ikke specialisere sig for tidligt.

- Vi taler om en kropsfornemmelse, som skal etableres. Den er afgørende for, om du resten af livet er motiveret for at bruge din krop til fysisk aktivitet og idræt, siger Helle Carlsen, der er konsulent og arbejder med DIF’s børne- og ungeinitiativer.

Hun opfordrer til, at børn skal prøve forskellige former for idræt og helst i form af leg. Håndbold, svømning, fodbold og gymnastik kan alle starte ud som leg mellem børn.

- Børn skal ikke presses ud i voksensituationer, hvor de træner deres kropslæring ind. Den skal leges ind, siger hun.

Netop derfor er det også vigtigt, at forældre ikke presser børn. For allerede i 10-12-års-alderen kan et barn forstå rationelle argumenter. Så hvis mor siger, at "det er godt for dig", og der er ros for at dyrke noget, barnet ikke selv nyder, så kan de presses til at fortsætte utrolig lang tid for at få den voksnes anerkendelse, lyder det fra Helle Carlsen.

Når børnene bliver lidt større, er det normalt, at motivationen daler, hvis der ikke fortsat er mulighed for udvikling og for at blive dygtigere. Og her kan træning i et fitnesscenter tiltale mange, fordi det er nemt at tælle, om man kan løfte flere kilo eller lave flere gentagelser.

- Der er ingen grund til at forhindre børn i at styrketræne, hvis de har lyst. Selv under ukontrollerede forhold er der mindre risiko for skade end ved kontaktsport som fodbold og håndbold, slår Morten Zacho fast.

Men han har alligevel en klar anbefaling til forældre, hvis børn gerne vil styrketræne:

- Ideelt skal man sikre, at børn under 15 år får en eller anden form for instruktion. Fitnesscentre virker som selvbetjeningsbutikker, og ofte er der ikke engang nogen ved skranken, men med børn under 15 bør der være en form for instruktion, siger han.

Fakta: Gode råd til børn og bevægelse

- Lad være med at købe dyrt udstyr og tøj, før barnet har prøvet forskellige former for idræt.

- Børn må godt løbe og dyrke styrketræning, men det sikrer ikke deres motoriske udvikling.

- Husk, at forældres værdier smitter af, så det er vigtigt ikke at blive fanatisk på børnenes vegne ud fra egne præferencer.

- Jo større glæde børn får ved bevægelse, desto bedre holder det ved senere i livet.

Kilder: Morten Zacho, Helle Carlsen.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Lastbilchauffør død efter fald
bt.dk
Ny tendens ved aftenbordet:...
bt.dk
Vidste du det? Det sker der med dine...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx