Af Lars Fogt - 18/09-15 16:57

To ud af tre voldtægtssager forsinkedeTo ud af tre voldtægtssager forsinkede

For 20 år siden vedtog Folketinget, at det højest måtte tage 37 dage før, at voldtægtssager førte til dom. Men det nåede domstole kun i 35 procent af alle voldtægtssager i 2014.

storybild

29-årige Najaraaq Kathrine Petersen har i et år ventet på, at hendes sag skal komme for retten, hvor en mand er anklaget for at have voldtaget hende. Men han gemmer sig ifølge hende på Grønland og har to gange pjækket fra retten. (Billede: Privat)

Byretter dumper når det gælder voldtægter.

Således nåede man sidste år kun at afslutte 35 procent af voldtægtssagerne inden for de planlagte 37 dage. “Ikke opfyldt” lyder konklusionen på området i Domstolsstyrelsens årsrapport.

Folketinget vedtog ellers i 1994, at volds- og voldtægtssager skulle forrest i køen og som målsætning være færdige inden 37 dage, så ofre kunne komme videre.

Direktør for Domstolsstyrelsen Charlotte Münter erkender problemet.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at så mange sager ikke overholder fristen. Lige netop med voldtægtssager, som ofte er ret komplekse, kan det være svært at overholde fristen, skriver hun og peger på, at man skal forelægge sagerne for retslægerådet og forsvarsadvokater skal finde tid. De er dog selv netop færdiggjort en rapport, der kommer med en række forslag til at “forkorte sagsbehandlingstiden.”

I sidste uge fortalte 29-årige Najaaraq Kathrines Petersen, at hun et år har ventet på, at hendes voldtægtssag kommer for retten. To gange var hendes gerningsmand ikke er mødt op i retten.

- Politiet kan ikke finde ham. Jeg tror han er i Nuuk, siger hun.

Ifølge anklageskriftet blev hun vækket til en fest i Aalborg, da en 20 år ældre mand var gået ind til hende og var begyndt at voldtage hende.

Både SF og Dansk Folkeparti vil nu tage det op med justitsminister Søren Pind.

- Uacceptabelt at tidsfristen ikke bliver overholdt i så mange sager. Det har jeg i dag stillet spørgsmål om til Justitsministeren, skriver retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Også formand for retsudvalget Peter Skaarup, DF, lover at følge sagen:

- Det er helt uholdbart, at den frist ikke overholdes.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx