Af Mette Gjerskov - 15/01-18 12:32

'Vil du tage et arbejde med denne jobbeskrivelse? Nej, vel''Vil du tage et arbejde med denne jobbeskrivelse? Nej, vel'

storybild

Arkivfoto (Billede: Morten Stricker)

BLOG

Vittige hoveder kan fortælle, at der i dag kun findes tre gårde i hver landsby: skolegården, kirkegården og bondegården. Og der er noget om snakken.

Dansk landbrug er på færre og færre hænder. Sådan har udviklingen været i mange årtier. Men hvor både skolegården og kirkegården bidrager til et tættere lokalsamfund, hvor mennesker arbejder, mødes og indgår relationer på kryds og tværs. Ja, så er landbrugene efterhånden blevet små parallelsamfund med ringe kontakt til det lokale arbejdsmarked drevet af tilkaldte arbejdere fra lande i Østeuropa. Arbejdere med ringe integration og ringe danskkundskaber. Arbejdere, der hyres for kortere og længere tid.

Mens alle råber på udflytning af arbejdspladser for – med god ret – at sikre et Danmark, der hænger sammen, besættes de stillinger, der rent faktisk findes herude på landet, med mennesker, som ofte ikke har nogen interesse i at deltage i opbygningen af stærke lokalsamfund.

Mennesker, som skal hjem lige om lidt. Mennesker, der bare lige skulle tjene til en investering i hus eller virksomhed derhjemme.

Al respekt for det. Men det virker da helt gak, at vi med den ene hånd lader millioner af gode, danske skattekroner rulle for med fandens vold og magt at drive arbejdspladser ud fra København – for så med den anden hånd at besætte de lokale stillinger med udlændinge.

Lad mig sige helt klart, at jeg ikke har noget imod udenlandsk arbejdskraft, så længe løn og arbejdsforhold er ok. Men jeg har noget imod landdistrikter i dette land, der falder sammen og dør ud, fordi alle skal til nærmeste by for at finde et arbejde.

Jeg ved godt, at landbrugserhvervet siger, at de ikke kan få dansk arbejdskraft. Men i min bog handler den slags oftest om at tilbyde rimelige løn og arbejdsforhold. Og om vilje.

Tag en rundtur på nettet og se, hvordan bureauerne tilbyder arbejdskraft til landbruget. 'Billig arbejdskraft 90 kr.', 'Arbejdskraft fra Ungarn og Polen kan du leje som billig arbejdskraft' eller 'Billig ufaglært arbejdskraft, spar 25-50 procent på lønudgifter'. Ofte bliver de fremtidige medarbejdere omtalt som 'udlejning'.

Hvis det er den slags, man bliver konfronteret med som ungt menneske, der skal finde et job, kan jeg godt forstå, at landbrugsmedhjælper ikke lige er første valg.

Jeg har selv arbejdet der og kørt de hølæs, skovlet det møg og injiceret de grise, jeg skulle. Og det kan faktisk være et spændende og udfordrende arbejde. Også for danskere.

Jeg kunne godt tænke mig en fremtid, hvor der bliver mere liv og sammenhængskraft på landet. Hvor landbrug ikke er noget, vi ser om i idylliske reklamer i tv med halm i træskoene og oste, der skal puttes og nusses om aftenen.

Hvor landbruget ikke er noget, vi blot besøger på den årlige besøgsdag eller om foråret, hvor køerne danser på den første dag på græs. Men hvor landbruget er et sted, der viser reel vilje til at sikre arbejdspladser og udkomme til de lokale. Hvor landdistrikterne ikke kun har fællesskaber omkring skolegårde og kirkegårde, men også om de lokale bondegårde.

Så kom nu ind i kampen. Når vi ser på det store puslespil med at udflytte arbejdspladser, så inddrag landbruget. Og stil krav på samme måde, som vi gør det til uddannelsesinstitutioner og statslige arbejdspladser. Der ligger tusinder og atter tusinder af job derude og venter på at blive en del af et Danmark, der hænger sammen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kunder evakueret fra stort...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Stort område brændt af: Nu advarer...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx