03/01-15 08:19

Krysantemumbomber er kun et klik vækKrysantemumbomber er kun et klik væk

Det er nemt at skaffe sig ulovligt fyrværkeri på nettet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Mens forhandlerne af raketter og batterier i det forgange år måtte vente til 15. december med at sælge fyrværkeri, har kunderne længe kunne købe kanonslag og krysantemumbomber fra Facebook-sider og netbutikker. Det skriver NORDJYSKE Medier.

- Blålyn til salg 15 kroner per styk. Ved køb af over 30 stk. Blålyn er prisen kun 10 kroner per styk. Skriv i vores indbakke eller i kommentarfeltet hvis i skal have noget, skrev Facebook-siden ”Billige kanonslag til salg 2014-2015” i en statusopdatering kort før jul sidste år.

Opslaget blev efterfølgende flittigt kommenteret af interesserede købere, og det har angiveligt medført en lang række ulovlige salg, skriver NORDJYSKE Medier.

Facebook-siden, som i skrivende stund har 3433 følgere, skrev nemlig kort før nytår i en opdatering, at 30.000 kunder i løbet af tre måneder op til nytårsaften har købt kanonslag hos dem.

Er de blå kanonslag ikke nok, kan man med en simpel søgning og et par kliks fylde sin virtuelle indkøbskurv med ulovligt krudt fra webshops i Polen, skriver NORDJYSKE Medier.

Politiet offentliggør navne på dræbte i fyrværkeriulykker
Politiet offentliggør navne på dræbte i fyrværkeriulykker

På siden Pyrofans sender de gerne deres produkter til Danmark også selvom, de er ulovlige i Danmark. På varelisten er blandt andet sekstommers krysantemumbomber til 260 kroner stykket.

- Som en voksen ved du udmærket, hvordan lovene fungerer i dit land, så hvis du aflægger en ordre, er det dit eget ansvar, skriver butikken i sine regler.

Samtidig gøres der dog opmærksom på, at ordre afsendt fra butikken bliver leveret i anonyme papkasser, og al information omkring varerne bliver sendt via e-mail til køberen.

På diverse internetfora bliver der flittigt diskuteret, hvor stor sandsynlighed der er for, at ulovligt fyrværkeri fra udenlandske netbutikker bliver stoppet i tolden. Dommen er langt de fleste steder, at sandsynligheden er meget, meget lille.

- Jeg kan sige, at jeg lige har fået mit (ulovlige fyrværkeri, red.) for fem min siden. Jeg skrev til en af dem (hjemmesiderne som sælger ulovligt fyrværkeri, red.) og spurgte, om det blev taget i tolden. Han svarede, at alle lande, der er med i EU, ikke bliver tjekket, skriver en bruger på et internetforum.

Nytår: Markant stigning i årets fyrværkeriskader
Nytår: Markant stigning i årets fyrværkeriskader

Også Fyrværkeri Brancheforeningen peger på internettet som en salgskanal, toldvæsnet burde sætte hårdere ind overfor.

- Der har været en forholdsvis ringe (i hvert fald målt på resultater) indsats over for den internationale nethandel og handel over Facebook. Via disse kanaler afsættes de ikke godkendte artikler, der har potentiale til voldsomme personskader, skriver foreningen på sin hjemmeside.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra toldvæsnet.

LÆS OGSÅ: To mænd er anholdt for salg af livsfarligt fyrværkeri

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx