03/05-15 11:26

Socialrådgivere: For tidligt at kalde nyttejob en succesSocialrådgivere: For tidligt at kalde nyttejob en succes

Godt at nyttejob får flere i job eller uddannelse, men for tidligt at kalde det en succes, siger fagformand.

storybild

(Billede: Polfoto)

Om det kan kaldes en succes, at udsigten til at komme i nyttejob får flere unge til selv at finde et arbejde eller starte uddannelse, vil tiden vise.

For det afgørende er, om jobbet beholdes eller uddannelsen gennemføres, eller om den unge efter kort tid er tilbage i systemet, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

- Det at starte på en uddannelse er et skridt i den rigtige retning, men det interessante bliver jo, om vi formår at hjælpe dem til at gøre uddannelsen færdig.

- Erfaringerne fra tidligere forløb er desværre, at en stor del af dem falder fra. Så der skal investeres i at holde de unge på uddannelserne, siger Majbrit Berlau.

Ifølge en analyse fra Beskæftigelsesministeriet kommer unge hurtigere i job eller uddannelse, hvis de har udsigt til at blive sendt ud i et nyttejob, skriver Berlingske.

Nyttejob får unge i arbejde eller på skolebænken
Nyttejob får unge i arbejde eller på skolebænken

Konkret er der ifølge analysen dobbelt så stor sandsynlighed for at komme i job eller uddannelse, hvis man som modtager af den såkaldte uddannelseshjælp kommer ud at fjerne ukrudt, hundelorte eller rydder op i de danske skove - alle eksempler på nyttejob.

Resultatet overrasker ikke socialrådgivernes formand.

- I forbindelse med kontanthjælpsreformen sænkede man ydelserne massivt, og samtidig har man indført nyttejob, som ikke har de store perspektiver i form af at blive ansat der, hvor man er i nyttejob.

- De fleste mennesker, som har bare en lille chance for at flytte sig, vil gøre det. Det interessante bliver, om de så havner i en stabil livssituation, siger Majbrit Berlau.

Kravet om nyttejob er en del af kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft 1. januar 2014 og blandt andet afskaffede kontanthjælp for unge og erstattede den med en såkaldt uddannelsesydelse.

Det er ifølge Majbrit Berlau for tidligt at sige, om reformen er en succes.

- Der er markant mange af de unge, der er erklæret uddannelsesparate, der har flyttet sig over i uddannelsessystemet. Det er sådan set positivt. Det interessante bliver, om de gennemfører uddannelserne, siger hun.

I analysen har Beskæftigelsesministeriet fulgt 8900 unge på uddannelseshjælp, hvoraf knap 1500 kom i nyttejob, skriver Berlingske.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx