Af - 04/05-16 20:49

Når mænd har kvindelige bryster: Teenage-drenge kan være ganske roligeNår mænd har kvindelige bryster: Teenage-drenge kan være ganske rolige

Hver tredje mand synes selv, at han har "mandebryster", viser en ny undersøgelse. Men det er meget forskelligt, hvad årsagen er, og er du teenager, er tendensen hel normal.

Bildstrecke im Grossformat »

Der kan være mange forskellige årsager til, at mænd får "mandebryster".

Store, små, lange eller spidse.

Bryster kan have mange størrelser og former. Og det gælder også blandt drenge.

Metroxpress kunne mandag 2. maj fortælle, at hver tredje mand i en ny underøsgelse, svarer, at de har "mandebryster". Altså bryster, der buler lidt ud som små kvindebryster, hvilket også kaldes gynækomasti.

Antallet af brystreducerende operationer blandt mænd er siden 2008 fordoblet, og flere privathospitaler melder om et stigende antal operationer.

Nicklas svarede på læser-spørgsmål: Derfor får jeg ikke fjernet mine bryster
Nicklas svarede på læser-spørgsmål: Derfor får jeg ikke fjernet mine bryster

Men det er dog langt fra alle med gynækomasti, der behøver at lægge sig under kniven, hvis de vil "mandebrysterne" til livs:

Gynækomasti forekommer hos halvdelen af alle teenagedrenge. Hos nogle er det kun det ene bryst, der buler ud. Men efter et halvt til et helt år forsvinder brysterne på de fleste teenagedrenge igen.
Det forklarer Anders Juul, der er klinisk professor og overlæge på afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet og Københavns universitet til metroxpress.

Derfor har jeg bare bryster på mit skolefoto
Derfor har jeg bare bryster på mit skolefoto

Gynækomasti er typisk afledt af en hormonel ubalance, som i de fleste tilfælde udglattes efter noget tid. Men der vil også være teenagere, hvor lidelsen ikke går i sig selv igen. Hvorfor, ved man ikke præcis, men døjer du med gynækomasti, kan der være grund til at opsøge læge.

- Vi har 400-500 mænd, der lider af gynækomasti, som hvert år bliver henvist til klinikken for at finde ud af årsagen. Gynækomasti hos voksne mænd kan være afledt af hormonproducerende kræftformer som eksempelvis testikelkræft, så derfor bliver disse mænds testikler ultralydsscannet, fortæller Anders Juul.

Linse Kessler: Så små er mine bryster blevet
Linse Kessler: Så små er mine bryster blevet

"Mandebryster" kan også skyldes anebole steorider, bivirkningen til den medicin man tager, brystkræft eller mangel på testosteron. Fedme kan også betyde, at det mandelige hormon i fedtvævet omdannes til østrogen, som gør, at brysterne vokser.

Men hos flere overvægtige er brystvævet ikke er lige så følsomt over for østrogenpåvirkning, og derfor har de ikke problemer med gynækomasti. Hvorfor kun nogen får det, ved man ikke?

Min fornemmelse er, at flere og flere mænd henvises til klinikken med problemet, men halvdelen bliver vist hjem, uden at vi har fundet nogen forklaring på, hvorfor netop deres krop har udviklet gynækomasti.
Det siger Anders Juul.

Morten Zacho, der idrætsfysiolog ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet fortæller, at gynækomasti i nogle tilfælde ikke kan trænes eller "tabes væk"

- Med vægttab og træning af brystmusklerne kan du opnå, at brysterne kommer til at se normale ud, hvis de altså alene skyldes overvægt, men har du udviklet gynækomasti, er brysterne nærmest umulige at komme af med, understreger han.


LÆS OGSÅ: De har brugt over 500.000 på plastikoperationer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Bil rullede rundt på taget på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx