Af - 01/12-15 16:09; Opdateret: 01/12-15 16:19

Hiv-smittede Wilson har dyrket ubeskyttet sex: - Jeg gik i panik og ledte efter et brugt kondomHiv-smittede Wilson har dyrket ubeskyttet sex: - Jeg gik i panik og ledte efter et brugt kondom

23-årige Wilson Bukeny fra Aarhus har været hivsmittet hele sit liv, men det er først for et par år siden, at en frygtelig oplevelse fik ham til at tage sin medicin regelmæssigt.

Bildstrecke im Grossformat »
Fordi Wilson Bukenya ikke tog sin medicin regelmæssigt, blev han som 20-årig indlagt på hospitalet med et immunforsvar, der var 10 gange så lavt som et almindelig, sundt og rask menneskes. Da han var lille, skulle han spise 11 piller om dagen. - Pillerne var mega store. På størrelse med en tommelfingerspids. De var modbydelige, siger Wilson Bukenya. - Når jeg tog min medicin, følte jeg, at min krop kæmpede imod, fortæller Wilson Bukenya som en af grundene til, at han først for få år siden har taget sig sammen til at tage sine piller mod sygdommen regelmæssigt. - Jeg følte også psykisk, at jeg blev mere syg af at tage pillerne. Fysisk havde jeg det jo også bedre, begrunder Wilson Bukenya yderligere. Wilson Bukenyas biologiske forældre er i dag begge døde af Aids. I dag betragter han sin moster som sin mor. Wilson Bukenyas moster fortalte ham ikke, at han var smittet med hiv, fordi hun synes, han var for lille til at forstå det. - Jeg er begyndt med at leve mere åbent omkring min sygdom. Jeg plejede at gå i forsvarsposition, når nogle spurgte mig, om jeg havde hiv. Det er for eksempel noget nyt, at jeg nu er i avisen med min historie. I dag kæmper han sammen med Sundhedsvæsnet - projektet 'CrowdsWhoCare' - om at rejse 200.000 kroner, så hospitalerne kan have en hivambassadør ansat, der kan motivere unge hivsmittede til at gå i støttegrupper - kaldet 'ungegrupper'. Hvis Wilson Bukenya havde gået i 'ungegrupper' noget tidligere, havde det nemlig blandt andet kunne motivere ham for at tage medicinen og sparet ham for den traumatiske oplevelse med pigen Pengene skal finansiere, at hospitalerne får en hivsmittet tilknyttet på deltid, så vedkommende kan få oplyst de unge hivsmittede, som har deres gang på hospitalerne. - Det tog mig tre år at blive overbevist om, at jeg skulle gå i støttegruppe. Jeg tænkte først, at det var noget fis. Hvorfor skulle jeg hænge ud med en masse syge? Jeg hørte kun om støttegruppen fra hospitalets vinkel, siger Wilson Bukenya. - Mange i støttegrupperne siger, 'Hvis jeg bare havde vidst, at der var sådan en gruppe noget før', siger han.

23-årige Wilson Bukeny har været hitsmittet hele sit liv, men det er først de sidste år, at han regelmæssigt har taget den nødvendige medicin.

Jeg har oplevet, at folk ikke tør drikke af det samme slags vand som mig. Jeg modtog også engang en sms fra en pige, jeg var vild med, der skrev, at hun ikke gad noget med mig, fordi jeg var hivsmittet.

Sådan beskriver 23-årige Wilson Bukenya nogle af bagsiderne ved at leve et liv som hitsmittet i anledningen af, at det i dag, tirsdag 1. december, er den internationale Aids-dag.

Wilson Bukenya fra Aarhus har gennem hele sit liv levet med hiv, da hans forældre begge havde sygdommen. Men selvom der i dag er udviklet en del medicin mod sygdommen, så har hans tilværelse som hivsmittet langt fra været let.

Ja, faktisk er det mest medicinen, der har gjort sygdommen svær for ham:

- Hele min barndom vidste jeg ikke, at jeg var smittet med hiv. Min moster sagde bare, at jeg skulle spise de her piller, og jeg spurgte aldrig rigtig hvorfor. Men de smagte modbydeligt, og jeg undgik at tage dem, nu hvor jeg ikke rigtig vidste, hvad jeg var i behandling for, siger Wilson Bukenya.

TV: Frække frugt-emojis skal få unge til at bruge kondom
TV: Frække frugt-emojis skal få unge til at bruge kondom

Wilson Bukenyas krop havde derfor ikke vænnet sig til den nødvendige daglige dosis. Det betød, at han fik det rigtig dårligt af pillerne, da han som 12-årig begyndte at tage dem regelmæssigt, hvor hans moster fortalte ham om hans sygdom.

- Jeg fik altid kvalme, blev svimmel, fik hovedpine og følte mig sløj. Ofte varede det i flere timer, og nogle gange kunne jeg mærke pillernes påvirkning hele dagen. Jeg begyndte derfor igen at lade være med at tage pillerne hver dag, siger Wilson Bukenya.

Pave Frans: Brug af kondom mod aids er kompliceret
Pave Frans: Brug af kondom mod aids er kompliceret

Medicinen er blandt andet nødvendig for at opretholde hivsmittedes immunforsvar. Dertil kan hivpatienter, der ikke er i behandling, smitte, hvis den smittede får udløsning under ubeskyttet sex.

Wilson Bukenya blev som 20-årig indlagt med et imunforsvar, der var så lavt, at han muligvis kunne dø, hvis han fik almindelig lungebetændelse. Men det var først, da han for lidt over et år siden snusede til en af de andre konsekvenser ved ikke at være i behandling, at han ændrede adfærd.

Aids er ikke 'det nye sort' længere
Aids er ikke 'det nye sort' længere

En bytur endte med, at Wilson Bukenya tog en pige med hjem. Hans promille betød, at han ikke tænkte over at beskytte sig med kondom, og dagen efter vågnede han op til lidt af et mareridt.

- Jeg gik i panik og forsøgte at lede efter et brugt kondom. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre, og jeg var helt ude af den. Tårerne begyndte at trille, forklarer Wilson Bukenya.

Han var så bange for at fortælle pigen, at hun muligvis var blevet smittet med hiv, at han kollapsede.

Charlie Sheen bekræfter: Ja, jeg er HIV-smittet
Charlie Sheen bekræfter: Ja, jeg er HIV-smittet

Det gjorde virkelig ondt inde i, da jeg skulle fortælle hende det. Følelsen er ubeskrivelig. Det var en kamp at få hvert ord ud. Jeg endte med at bryde helt sammen. Jeg vidste vidste jo, hvilke ting jeg havde gået igennem, og det skulle hun nødigt også gennemleve.
Det siger Wilson Bukenya.

Heldigvis viste prøverne, at Wilson Bukenya ikke havde smittet pigen, men episoden har betydet, at han lige siden har taget sin medicin.

- Nu tager jeg pillerne hver evig eneste dag. Situationen med hende pigen motiverer mig til det hver dag, siger Wilson Bukenya.

Tiltalt for røveri hos rigmand truede betjent med aids
Tiltalt for røveri hos rigmand truede betjent med aids

I dag har hans krop så småt vænnet sig til pillerne, fordi han nu tager dem regelmæssigt.

- Jeg tager dem hver aften til aftensmad, og så mærker jeg kun en let kvalme om morgenen, siger Wilson Bukenya.

Derfor kan han i dag ikke længere smitte nogen.

LÆS OGSÅ: Sagde hun havde AIDS for at få dem til at stoppe

LÆS OGSÅ: Nordkorea annoncerer vaccine mod aids og ebola

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx