Af - 04/07-16 11:53

Politiet styrker uddannelse i voldtægts-håndteringPolitiet styrker uddannelse i voldtægts-håndtering

Fremover vil betjente få markant bedre uddannelse i at opklare voldtægt. Politiet erkender, at de har været for dårlige til at afhøre skrøbelige ofre.

storybild

Modelfoto (Billede: Scanpix/Jeppe Bøje Nielsen)

Betjente skal være langt bedre til at afhøre voldtægtsofre. Derfor bliver uddannelsen og efteruddannelsen i emnet styrket markant efter sommerferien på politiskolen.

Det forklarer politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter, der også har bedt et udvalg styrke uddannelsen i at efterforske voldtægter:

- Vi har sat yderligere fokus på måden, man afhører sårbare ofre på, så man gør mere ud af at lade forurettede tale. Det handler om at højne kvaliteten, og det gælder ikke kun for de kommende betjente.

Metroxpress har talt med flere ofre, der fandt det krænkende, når de ved afhøringer blev spurgt, om de var til hård sex, eller om man ikke bare har været kæresten utro?

Politiet har fået fem anmeldelser om voldtægt på Roskilde
Politiet har fået fem anmeldelser om voldtægt på Roskilde

En af dem er 22-årige Louise Frimann, der i 2014 anmeldte en voldtægt:

- De spurgte, om jeg var i nedringet tøj. Når jeg tænker tilbage, var nogle af spørgsmålene chauvinistiske. Inden havde jeg ellers drømt om at blive politibetjent.
Det vil politiet nu forsøge at ændre, siger Michael Kjeldgaard:

- Vi skal gøre meget mere ud af at forklare, hvorfor vi stiller de spørgsmål. Historisk har vi fokuseret på at opklare sager og ikke i samme grad tænkt på offerets situation.

Fire personer anmelder voldtægt på svensk musikfestival
Fire personer anmelder voldtægt på svensk musikfestival

Hanne Baden Nielsen, leder af Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb, mener, at der er plads til forbedring.

- Der er ingen grund til at spørge, hvad et voldtægtsoffer har på. Det har ingen betydning for voldtægten og kun relevans, hvis der er fysiske spor, eller tøjet er revet i stykker,« siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx