Af - 12/08-14 19:10; Opdateret: 12/08-14 21:04

18-årig stoppede knivoverfald på mor og barn: Nu hyldes han af politiet18-årig stoppede knivoverfald på mor og barn: Nu hyldes han af politiet

Den bare 18-årige Jihad Talat havde sammen med en anden mand held til at overmande knivstikkeren i Københavns nordvestkvarter. Nu hyldes han af Københavns Politi.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den bare 18-årige Jihad Talat var den ene af de to mænd, der havde held til at overmande manden, der i går gik amok på sin tidligere kæreste og deres et-årige søn i Københavns nordvestkvarter i går.

Talat var på vej til sit job som fodboldtræner, da han hørte hørte en kvinde råbe på hjælp.

Udvist somalier sigtet for at stikke ekskone og barn ned
Udvist somalier sigtet for at stikke ekskone og barn ned

- Jeg ser en mand hugge løs på en kvinde og en lille dreng med en kniv. Når han ikke stak, så trampede han på dem, fortæller Jihad Talat til Ekstra Bladet.

- Så prøver jeg at løbe imod ham, men så kigger han op på mig, og så fryser jeg. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg ser en mand løbe væk. Så tænker jeg: 'Hvorfor løber han? Vi bliver jo nødt til at stoppe det her'.

Heldigvis er der en anden mand, der standser sin bil og får fat i overfaldsmanden. Det får Jihad til at vågne op.

Far stak mor og lille barn ned på åben gade: Vidner stoppede ham
Far stak mor og lille barn ned på åben gade: Vidner stoppede ham

- Så snart, jeg ser, at han får fat i ham, så begynder jeg at sprinte mod manden. Dér følte jeg, at nu skulle det stoppes. Mit eneste mål var at få kniven ud af hånden på ham, så han ikke kunne gøre mere skade.

Talats heltemodige indsats har dagen igennem høstet mange rosende ord på de sociale medier.

- Hatten af for de modige vidner der hjalp mor og barn, de har sandsynligvis reddet 2 menneskeliv idag, skriver en bruger på MX.dk.

- Hjælpere og redningsmænd er sande helte! Der burde være flere af dem!, lyder det fra en anden.

Kvinde og barn stukket ned på åben gade
Kvinde og barn stukket ned på åben gade

Nu bekræfter Carsten Reenberg, der er vagtchef hos Københavns Politi, da også over for MX.dk, at Talat sammen med flere andre er blevet indstillet til en dusør.

- Det er indsatslederen, der har foranlediget, at de indstillet. Men det er politidirektøren, der beslutter, om de får den, lyder det fra Reenberg.

Reenberg og hans kolleger er meget imponerede over de modige danskeres indsats.

- At skulle overmande en gernningsmand, der er bevæbnet, er noget af det mest ekstreme, man kan komme ud for. Det er en helteindsats, og det er meget flot, at man gør det, roser Reenberg.

Krisepsykolog Henrik Lyng fra Center for Beredskabspsykologi roser også de to mænd for deres indgriben, men afviser samtidig, at det er en særlig type mennesker, der griber ind i farlige situationer som denne.

- Jeg gætter på, at dét, at der var et lille barn involveret, har øget sandsynligheden for, at nogen ville gribe ind. Alle mennesker er født med et yngelplejegen – altså et indbygget omsorgsgen for børn. Uanset hvem man er, vil man være mere tilbøjelig til at optræde uegennyttigt, når man oplever, at et hjælpeløst børn er i fare. Vi ved ikke, hvordan historien havde set ud, hvis der ikke havde været et barn involveret, lyder det fra Lyng.

Så det er ikke nødvendigvis, fordi nogen mennesker er mere modige end andre?

- Jeg synes, det er nogle fantastiske gutter! De udsætter sig selv for en stor risiko for at hjælpe andre. Men det er ikke nødvendigvis sikkert, at en given person vil opføre sig lige sådan i en anden situation. Det afhænger fuldstændig af konteksten. Denne situation kaldte på handling – der var ikke tid til refleksion og overvejelse, fortæller psykologen.

Hvad skal Jihad og de andre folk, der var involveret, være opmærksom på i det næste stykke tid?
- Det er godt, at politiet stiller hjælp til rådighed, så de kan få det afsluttet. Det er også en god idé at bruge dem, der kender dig bedst og vil dig det godt – om det er venner, familie, kolleger eller naboer. Fortæl historien så mange gange, du orker – når du ikke orker mere, er det fordi, man er ved at have det gennemarbejdet, råder Lyng.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx