Dansk fedmeforsker har arbejdet for Coca-Cola og McDonald's: Jeg er stadig uafhængigDansk fedmeforsker har arbejdet for Coca-Cola og McDonald's: Jeg er stadig uafhængig

Det påvirker ikke Arne Astrups dømmekraft, at han arbejder for industrien, forklarer han i et interview med metroxpress.

storybild

(Billede: Polfoto)

Man er sagtens arbejde for industrien og samtidig være en uafhængig forsker, der udtaler sig objektivt i fedmedebatten.

Sådan lyder det fra forsker Arne Astrup, institutleder på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, efter at metroxpress i dag beskriver, hvordan han indgår i et netværk af fedmeforskere, Global Energy Balance Network, GEBN, som modtager millioner fra Coca-Cola.

Arne Astrup sidder i bestyrelsen i netværket, hvis vicepræsident har udtalt, at man i højere grad skal få folk til at dyrke mere motion, hvis man skal fedme til livs. Man skal ikke skyde skylden for fedmeepidemien på fastfood og sodavand, lyder det. En holdning, som fedmeforskerne nu bliver kritiseret for i en lang række internationale medier.

Fik millioner af Coca-Cola: Forskere frikender sukker og fastfood
Fik millioner af Coca-Cola: Forskere frikender sukker og fastfood

Arne Astrup har personligt arbejdet for både Coca-Cola og McDonald's, fremgår det af GEBN's hjemmeside.

Han forklarer i en mail til metroxpress, at han ikke selv mener, at der er hold i kritikken.

- Kritikken går på at GEBN skulle nedtone kosten og drikke, og i stedet fremhæve motion – hvis du kender mig ved du at det er præcist det modsatte jeg gør. Jeg banker løs på alle om at reducere sukker i drikkevarer.

Hvordan kan du bakke op om GEBN, når deres holdning er i modstrid med din egen?
- Det er ikke korrekt, at GEBN har en holdning at sukkersøde drikkevarer og kosten ikke spiller nogen rolle. Medierne har plukket en enkelt forskers udtalelser ud. Det handler udelukkende om at få en bedre forståelse af, hvilke forhold der fører til at personer tager på og bliver overvægtige – og jeg støtter op om mere forskning og øget oplysning.

Hvor mange penge har du selv modtaget fra Coca-Cola, og for hvad?
- Jeg har haft en afgrænset konsulentopgave for Coca-Cola i 2014, som er aflønnet efter min normale timetakst. Jeg er ikke aktuelt involveret, og har ikke modtaget noget fra Coca Cola i 2015 (hverken personligt, gennem forskningsmidler eller gennem GEBN) .

Kan du forstå, hvis nogen mister tillid til dig, når de kan se, at du modtager penge fra Coca Cola og McDonalds, og du så udtaler dig om sukker og fedme?
- Jeg deklarerer på KU’s hjemmeside de virksomheder jeg er konsulent for og sidder i advisory board for, og oplyser det, når journalister kontakter mig – så kan jo vælge en anden ekspert. Du kan også læse mine interessekonflikter på GEBN’s hjemmeside.

- Når jeg udtaler mig, så er det baseret på videnskabelige studier, og mine fortolkninger er ikke påvirket af, at jeg samtidig rådgiver f.eks. McDonalds om produktudvikling. Mine udtalelser om sukkersødede drikkevarer er særdeles klare, med advarsler om at de feder og har en række andre sundhedsskadelige virkninger, hvilket vel dokumenterer at jeg ikke ændrer holdning fordi jeg rådgiver virksomhederne.


LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Mange danskere undervurderer deres vægt

LÆS OGSÅ: Forsker: Fastfood dræber fedt-bekæmpende bakterie: Det skal du spise i stedet

LÆS OGSÅ: Fascinerende forskning: Andres afføring kan helbrede dig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx