Af Jesper Larsen - 31/07-17 14:33

Amanda lider af telefonfobi: - Jeg skriger og begynder at grædeAmanda lider af telefonfobi: - Jeg skriger og begynder at græde

Rigtig mange danskere lider af angst, men for en del af dem, er det én helt særlig ting, der giver hjertebanken, svedige håndflader og en klump i halsen: Telefoner.

storybild

Lidelsen hedder 'Fonofobi', men den er også kendt under navnet telefonfobi, og i psykologien er det beskrevet som frygten for at tale i telefon og frygten for høje lyde. Der findes ikke tal for, hvor udbredt lidelsen er herhjemme, men tidligere har britiske forskere vurderet, at op mod fire procent af befolkningen i Storbritannien lider af det.

En der lider af 'Fonofobi' er 19-årige Amanda Jönsson fra Sverige, der har skrevet et blogindlæg om, hvordan lidelsen påvirker hendes hverdag. For nogle år siden kunne hun godt svare telefonen, hvis det var et nummer, hun kendte, men siden da er det blevet sværere for hende.

- Jeg har egentlig altid følt ubehag ved at tale i telefon. Knuden i maven har været der længe. Men for et par år siden blev det værre. Jeg begyndte at finde på undskyldninger for, hvorfor jeg ikke kunne svare, som at jeg eksempelvis var i bad eller på toilettet. Selvom jeg i virkeligheden bar sad med telefonen i hånden og skreg af angst, siger Amanda Jönsson til Nyheter24.

Lidelsen bliver ofte udløst af en traumatisk hændelse i forbindelse med en telefon, men Amanda tror ikke, det er startet sådan. Hun tror nærmere, det er udlæst af social angst, som hun også lider af.

- Hos mig kører tankerne rundt i hovedet på mig, som eksempelvis 'hvordan lyder jeg for hende' og 'lyder det her dumt'? Advarselssignalerne sættes i gang, og det er fuldstændig grundløst, for der er jo intet farligt ved at tale i telefon, siger hun.

I dag er hun i stand til at tale i telefon med sin mor og sin sambo, og hvis hun har en rigtig god dag, kan hun også tale med andre familiemedlemmer. Men ifølge Amanda, hænger frygten for en samtale sammen med, hvor vigtig den er.

- Det værste er, at skulle forklare, hvorfor jeg ringer. Jeg ved aldrig, hvad jeg skal sige, og det bliver altid så mærkeligt. Så begynder jeg at svede og undvige samtalen. Ofte går jeg så meget i panik, at jeg begynder at græde. Jeg har uden tvivl misset mange vigtige samtaler af den grund, siger Amanda til Nyheter24.

- Der er gået flere måneder, siden hun sidst har haft en vigtig 'samtale', men med tiden har hun lært sig selv nogle rutiner, som hun bruger, når hun skal ringe til nogen.

- Et trick er, at jeg skriver alt det ned, jeg gerne vil sige, inden jeg ringer. For så glemmer jeg ikke noget, og jeg kan være rolig fordi jeg kan læse op fra papiret. Mange gange spørger jeg også, om vi kan tage en snak på skrift i stedet, og mange gange er det en god løsning, siger hun.

Du kan læse hele Amandas blogindlæg her.

 

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede går verden rundt: Ærkefan...
bt.dk
Har du også fået en masse af disse...
bt.dk
Brandfolk vil være til stede hele...
bt.dk
OB er tæt på afklaring: Det bliver en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx