Af - 30/12-14 14:26; Opdateret: 15/01-15 09:14

Forsker: Unges nytårsforsætter er uhyggeligeForsker: Unges nytårsforsætter er uhyggelige

Træning, sund kost og vægttab står øverst på danske unges liste over nytårsforsætter, viser ny undersøgelse. - Det er uhyggeligt, siger ekspert.

storybild

Danske unge er 'uhyggeligt' kropsfikserede, mener forsker. (Billede: polfoto/arkiv)

Når nytår tømmermændene er forduftet, er danske unge klar til at give den fuld gas i træninsgcentret og gå amok i afdelingerne for grøntsager, skyr og magert kød i supermarkederne. Vægten skal ned og musklerne tones.

Flere end hver ung mellem 18 og 29 år – helt præcis 28 procent – har et nytårsforsæt, og blandt dem siger omkring hver anden, at de skal træne mere, 45 procent vil spise sundere, og 42 procent vil tabe sig. Dermed indtager kropsdyrkelse de tre øverste pladser på danske unge nytårsforsæt-hitliste, mens kun godt og vel hver tiende har et ønske om at se mere til venner og familie i det nye år.

Ny fræk gadget kender tallene: Så meget forbrænder mænd under sex
Ny fræk gadget kender tallene: Så meget forbrænder mænd under sex

Lektor og kønsforsker ved RUC Karen Sjørup er bekymret over unges kropsfiksering.

- Det er ganske uhyggeligt, at der er det her enorme fokus på at være fit og slank, og tendensen er blevet forstærket de seneste år. Hvis man vejer 5-10 kilo for meget er ens værdi mindre på både kødmarkedet og arbejdsmarkedet, siger hun og tilføjer:

- Det ligger i tiden, at kroppen skal raffineres og tæmmes, så man som enkelt individ kan præsentere en krop for omverdenen, der signalerer kontrol over tilværelsen.

Nyt apparat giver dig stød, hvis du IKKE træner
Nyt apparat giver dig stød, hvis du IKKE træner

Samtidig afspejler det ifølge Sjørup unges behov unges indre behov for at skabe orden i en verden fyldt med krav. Hun påpeger, at det eksempelvis ikke længere er nok for unge kvinder at holde den slanke linje:

- Hvis man bare er slank, er man forkert. Nu skal unge kvinder også have opbygget en god muskeltonus.

Stikprøve afslører: Afføring overalt i landets fitnesscentre
Stikprøve afslører: Afføring overalt i landets fitnesscentre

Det store fokus på kroppen kan hænge sammen med, at unge føler, at de skal præstere og udvise selvkontrol i en krisetid, hvor vejen til succes og et godt liv i høj grad er gjort til et individuel projekt og et spørgsmål om at forvalte sin egen menneskelige kapital bedst muligt.

- Når vi igen kommer til at opleve en større overflod i samfundet, kan man sagtens forestille sig, at tendensen bliver svækket, og at der kommer en modbevægelse, hvor andre værdier træder i kropsdyrkelsens sted, siger Sjørup.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx