Af - 07/09-15 16:42

Grønland har flest voldtægter i verdenGrønland har flest voldtægter i verden

I forhold til befolkningstallet er der 39 voldtægter i Grønland for hver politianmeldt i Danmark. “Voldsomme tilstande,” siger ph.d.-studerende. Især stor problem i bygder.

storybild

I intet land i verden er der flere politianmeldte voldtægter i forhold til befolkningstallet end Grønland.

Sidste år politianmeldte 132 ud af de 56.483 grønlændere en voldtægt.
Derimod placerer Grønland med 233 voldtægter per 100.000 indbyggere sig langt over de 133 lande, der har oplyst politianmeldte voldtægter til FNs Agentur for Narko og Kriminalitet.

Derer i forhold til befolkningen hele 39 politianmeldte voldtægter for hver politianmeldt i Danmark og 2.5 for hver i Sydafrika på den ubehagelige 2. plads.

“Der er voldsomme tilstande. Det er desværre ikke ualmindeligt, at grønlandske piger er udsat for voldtægt – og pigerne i de mindre bygder og byer er særligt udsat. Der er desværre ikke noget særlig fokus på voldtægt og derfor begrænset hjælp til ofrene,” siger ph.d. studerende Sidsel Karsberg, der har lavet et studie blandt 269 unge i Nordgrønland - af de sagde, 14 procent af pigerne og 3.5 procent af drengene, at de havde været udsat for voldtægt.

Flest politianmeldte voldtægter var der sidste år i byen Tasiilaq med 24 sager blandt de 1.930 indbyggere. En for hver 40 mænd i byen.

Denne lille by havde markant flere sager end ti gange så store Godthåb.

Psykolog Annalise Rust var indtil 2011 ansat for Det Grønlandske Hjemmestyre, hvor hun sad med de her sager.

Voldtægtssager droppes langt oftere i København
Voldtægtssager droppes langt oftere i København

- Det er en mangel i statistikkerne i Grønland, at det ikke er bedre kortlagt, hvem der voldtager og hvornår og hvor. Vi har stadig ret begrænset viden på det her område. Man der er ingen tvivl om, at Grønland ligger i den høje ende, siger hun.

Hun peger på, at mange i de små bygder kender hinanden og er i familie med hinanden - og at det kan gøre det svært at anmelde sager.

Da Grønland i 1954 fik sin første straffelov, så blev voldtægt straffet med en bøde på 200 kroner. I dag er straffen for voldtægt på et til halvandet år - altså under de knap to år, som danske retssale straffer voldtægt med.

I marts 2015 blev den 40-årige Kasper Brandt fra Iginniarfik idømt forvaring på ubestemt tid for voldtægt og blufærdighedskrænkelse mod en stribe teenagepiger, fordi dommeren fandt ham i fare for andres liv.

Han var godt nok dømt for voldtægt i både 1989, 1996, 1997 og seneste i 2011.
Alligevel var det lykkedes ham i to tilfælde at ringe til kommunen og en lokal ungdomsklub og spørge om de kunne sende en pige til “et sommerarrangement.”

To piger var på 15 og 16 år udsendt af kommune var blevet voldtaget af Kasper Brandt. Ingen hos myndighederne havde spurgt efter en børneattest, der vil vise domme for sexmisbrug.

Den sag alene viser, at Grønland har et problem med sexmisbrug af unge, mener Aaja Chemnitz Larsen, der sidder i Folketinget fra venstrefløjspartiet IA.

- Sagen du nævner viser jo, at vi ikke har taget det nok alvorligt, for godt nok har vi regler om, at man skal spørge efter børneattester, men det bliver desværre ikke overholdt i nogle kommuner, siger hun.

Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige
Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige

Et konkret problem på Grønland er, at det ofte tager lang tid før politiet anholder gerningsmanden. Det kan skabe problemer, siger Sidsel Karsberg.

- Politiet kommer sjældent i de mindre bygder, så når et offer anmelder en voldtægt kan det tage lang tid før gerningsmanden dømmes. I mellemtiden handler offeret og gerningsmanden i det samme supermarked. Hvilket kan være helt forfærdeligt skadeligt og re-traumatiserende for offeret, siger hun.

Medlem af Folketinget for IA, Ajaa Chemnitz Larsen, vil tage det op med justitsministeren, da grønlands politi hører under det danske.

- Det er skræmmende tal. Vi har et problem, som vi bliver nødt til at gøre noget ved på Grønland. For man skal huske, at ud over det er der jo også et stort mørketal med piger og drenge på Grønland, der aldrig går til politiet. Meget foregår jo i isolerede bygder, hvor alle kender alle.

LÆS OGSÅ: En ud af 60 voldtægter fører til dom

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx